Categorii: CulturaOpinii

Pina si Ex Libris!?

An de an aceeasi poveste legata de premierele „Concursurilor EX LIBRIS” organizate de catre oficialitati la Biblioteca Judeteana. Exista un vesnic premiat, Ovidiu Petca! Exista si un vesnic ofertant de premii, Ilie Boca…

Relatia dintre cei doi este de lunga durata si de ea a depins carierele lor. Important este ca aceasta relatie se compune si din schimbul de influenta cultural-artistica, financiara… Premiile anuale luate de Petca isi au originea in sistemul clientelar cultural din Romania!

Este uimitor cum pina si acest amarit concurs de EX LIBRIS, a fost atit de consecvent utilizat in a rasplati colaboratorii, vechile datorii legate de cariere artistice, in timp ce adevaratii concurenti, bacauanii tineri, pusi in minoritate valorica vesnica de catre autoritatile politice, in persoana unui artist, se lasa pagubasi sa mai produca EX LIBRIS local.

Am avut ocazia sa discut in timp cu diversi elevi participanti la aceasta manifestare asa zis culturala, in fapt o caricatura-simulacru de cultura specific bacauana, datorita si metodei de premiere ingrate.

Astfel ceea ce ar fi putut fi o manifestare reala, atractiva, la care mii de tineri bacauani sa participe, a devenit o ciudata stare de incertitudine pentru bacauani si un mod de existenta artistica clientelara.

Este important sa observam un fapt minor: cine sunt de fapt premiantii?

Update in marți, 09-12-08 15:10

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

Comentează
Share
Publicat de
Gheorghe Parascan

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.