Piața locurilor de muncă din Bacău în contextul crizei financiare din 2020

La nivel internațional, piața locurilor de muncă este într-o continuă scădere. SUA se prezintă cel mai rău din acest punct de vedere, cu un procent de 47,2% persoane fără angajament de muncă în această perioadă. Suedia, în schimb, are un nivel de ocupare a forței de muncă de 66,7%.
Persoanele care sunt salariate își permit să acceseze samlelån (împrumuturi de consum) spre deosebire de americani, acolo unde situația este nefavorabilă pe piața de creditare.

În România, în acest moment sunt peste 141,664 contracte de muncă care se află în stadiul de suspendare. La nivelul lunii mai, rata șomajului în județul Bacău era de 5,1 %. De remarcat faptul că un luna februarie 2020 se înregistra cel mai ridicat număr de angajați (115423 de persoane). Ulterior, în martie, numărul acestora a scăzut până la 114980 de persoane, ca în luna aprilie să ajungă la aproximativ 113541 de persoane.

Există viitor pentru șomerii din Bacău în contextul crizei economice declanșate de pandemie?

Statisticile indică faptul că rata șomajului s-a diminuat în județul Bacău începând din 2013. La acea perioadă, numărul șomerilor era de 16065 de persoane, dintre care peste 10000 erau bărbați. Ulterior, în anul 2017, numărul lor a ajuns la 14032 de oameni, trendul descendent menținându-se și în 2018, atunci când s-a ajuns la un număr de 12638 de persoane. După cum menționăm, la nivel de șomaj stăm mai bine decât în Suedia, acolo unde rata șomajului este de 9%.

Cum spun suedezii, băcăuanii pot solicită cu succes kassekredit lån 2020 (adică pot cere un overdraft) pentru că mulți dintre ei au un loc de muncă stabil. Desigur, pentru cei care încă se află în căutarea unui serviciu în această perioadă, perspectiva crizei economice nu este atât de îmbucurătoare. Cu toate acestea, în luna iunie, în Bacău sunt peste 12 societăți comerciale care se află în căutare de muncitori. Lipsa experienței poate fi compensată prin pregătirea la locul de muncă, acolo unde se va obține calificarea.

În ciuda faptului că este o perioadă dificilă din punct de vedere economic, varietatea ofertelor de muncă reprezintă un factor de speranța pentru cei din Bacău. Iar acest lucru se datorează posibilității de a obține un serviciu atât în domeniul marketingului, cât și ca șofer la o companie de curierat sau de taximetrie. Industria de panificație, de confecții și de prelucrare a materialului lemnos prezintă câteva oferte interesante pentru cei care sunt calificați în meseriile din aceste domenii de activitate. Nu trebuie uitate nici persoanele care nu sunt calificate, în acest sens existând oferte de angajare ca agent de securitate.

Piața muncii din Bacău este ofertantă și pentru cei care sunt specializați în anumite domenii (psihologie și psihopedagogie). De asemenea, se caută și personal cu pregătire medicală (pentru postul de infirmier). Trebuie remarcat faptul că România are o rată a șomajului de 2,87%, ceea ce este bine în comparație cu SUA și Suedia, țări cu care am făcut comparație pe parcursul articolului. Chiar dacă se prefigurează o criză economică la orizont, cu siguranță că românii (și băcăuanii în special) vor găsi puterea de a zâmbi și de a trece peste aceasta cu zâmbetul pe buze, așa cum a fost și în 2008!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.