Categorii: ActualitateSocial

Pensionari pacaliti de escroci

Mai multi batrani din Bacau au fost pacaliti de un escroc care se recomanda drept inspector sau director la Casa de Pensii.

Dumitru Dinu spunea pensionarilor ca se ocupa de recorelarea pensiilor si ca are nevoie de o suma de bani pentru taxe. Barbatul impreuna cu un complice de-al lui au fost trimisi in judecata pentru inselaciune.

Cea dintai victima a lui Dumitru Dinu a fost Iordache B., din comuna Racaciuni. Acesta se afla in zona Casei de Pensii si Dinu l-a abordat cu tupeu. L-a intrebat daca a reusit sa obtina marirea de pensie aprobata de Guvernul Romaniei, si cum batranul a dat un raspuns negativ, Dumitru si-a intrat in rol.

El i-a spus pensionarului ca este inspectorul Munteanu si, dupa ce a simulat o convorbire telefonica, l-a asigurat pe mos Iordache ca are de primit suma de 1.800 lei, iar sotia lui 1.200 lei.

Insa, ca sa poata primi acesti bani, Dinu i-a pretins mosului suma de 300 lei, contravaloarea unor presupuse taxe pe care trebuie sa le plateasca obligatoriu.

„Pentru ca partea vatamata nu avea aceasta suma de bani asupra sa, cei doi au convenit sa se intalneasca in aceeasi zi in fata hotelului Decebal. La ora stabilita, partea vatamata i-a inmanat invinuitului suma de 300 lei. Dinu Dumitru i-a spus partii vatamate ca are nevoie de copie dupa buletinul de identitate, urmand sa se intalneasca la Farmacia 1”, precizeaza procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau care s-a ocupat de caz. Iordache B. a fost la ora stabilita la locul indicat. Dar a asteptat in van.

Dupa ce punea mana pe bani, „directorul” disparea

Axinia C., din Girleni, a fost acostata de Dumitru Dinu la intersectia strazilor Stefan cel Mare si Mioritei. Barbatul a invitat femeia sa urce in masina precizand ca o duce acasa.

„Pe drum invinuitul i-a relatat partii vatamate ca este director general al Casei de Pensii si se numeste Popa. El i-a mai spus femeii ca trebuie sa primeasca, ca urmare a maririi pensiei, suma de 3.750 lei, insa pentru acest lucru este necesar sa achite suma de 360 lei, reprezentand contravaloarea unor timbre si intocmirea documentatiilor necesare ridicarii sumei de bani, ca urmare a recorelarii pensiei”, precizeaza procurorul de caz.

Axinia C. i-a spus „directorului” ca nu are bani la ea, dar intr-o ora poate face rost. Dumitru Dinu a condus-o pe femeie pana acasa si a stabilit cu ea sa se intalneasca peste o ora. Pensionara a venit cu 40 de lei in loc de 360 lei, dar a promis ca a doua zi va veni cu restul de bani la o noua intalnire. Axinia s-a tinut de cuvant si a doua zi a adus restul de bani precum si o copie dupa buletinul de identitate. Dinu a rugat-o sa mai faca fotocopii dupa niste acte, moment in care a profitat si a disparut.

O pensionara a ramas fara economii

O alta victima a lui Dumitru Dinu a fost Catinca D., din Sanduleni. Femeia facea autostopul ca sa ajunga acasa, iar cel care a oprit masina s-a intamplat sa fie chiar escrocul. El i-a spus batranei aceeasi poveste cu inspectorul de la Casa de Pensii Bacau care se ocupa de recalcularea pensiilor batranilor din judetul Bacau.

„Invinuitul i-a spus partii vatamate ca urma sa primeasca suma de 4.000 lei, ca urmare a recalcularii pensiei, dar pentru aceasta partea vatamata trebuie sa-i dea invinuitului suma de 400 lei, reprezentand timbre si diverse taxe. Partea vatamata i-a comunicat invinuitului Dinu ca nu avea suma de bani ceruta asupra sa, in schimb poseda un carnet de CEC de pe care ar putea sa scoata suma. Atunci Dinu a stabilit sa se intalneasca peste doua zile”, mai spune procurorul care s-a ocupat de caz.

La data stabilita, Dinu s-a deplasat la domiciliul Catincai D. El a luat-o cu masina pe femeie si a adus-o la o unitate CEC din Bacau sa lichideze depozitul pe care-l avea.

Un complice al lui Dinu, Liviu Ioan C. i-a aratat femeii un inscris in care era consemnat ca are de primit suma de 5.000 lei, precum si taxe care ar fi trebuit platite in contul partii vatamate.

Credula, pensionara a scos banii de la CEC si i-a dat celor doi barbati. Acestia i-au spus ca pentru a obtine „restanta” de 5.000 lei trebuie sa mearga in Onesti. Catinca a fost condusa in municipiul de pe Trotus si in timp ce facea fotocopii la actele de identitate, escrocii s-au facut nevazuti.

Escrocii si-au facut „specializarea” in Penitenciar

Dumitru Dinu si amicul lui, Liviu Ioan C., sunt cercetati pentru mai multe infractiuni de inselaciune. Zilele trecute ei au fost trimisi in fata instantei. Dumitru Dinu are antecedente penale si se afla in stare de recidiva postcondamnatorie raportat la pedeapsa de 4 ani inchisoare. El a fost eliberat conditionat avand de executat un rest de 818 zile.

Si „asociatul” lui, Liviu Ioan C., administrator la SC Lidero Company SRL Moreni, are antecedente penale si se afla in stare de recidiva postexecutorie, raportat la 6 ani si 6 luni inchisoare.

Marian Dumitrescu
Sursa: Semne Particulare

Update in vineri, 09-11-07 15:40

Redactie

Comentează

Vezi comentarii

Share
Publicat de
Redactie

Recent Posts

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.