Panorama editorialelor din 14 martie

Supuraţia puterilor (Curentul – Tia Şerbănescu)

Dupa scenele fierbinti desfasurate zilele trecute când democratul culturist Marinescu l-a altoit pe ministrul liberal Olteanu care-l numise ‘bou’, premierul a devenit mai reticent fata de fuziune dandu-si seama ca apropierea excesiva intre aliati devine riscanta. Asa incat, dl Tăriceanu vrea sa mentina Alianta în limitele actuale: fiecare partid la casa lui. Fuziunea ar muta scandalurile sub acelasi acoperis, cum se intampla acum la PSD, unde liderii nu mai au loc unul de altul şi ba demisioneaza, ba se gandesc la excluderea dlor Năstase şi DIP.

Aria corupţiei (Adevărul – Corina Drăgotescu)

Susţinătorii lui Geoană încearcă o uşoară dezamăgire, pentru că acesta nu este capabil să aibă o atitudine tranşantă în privinţa lui Adrian Năstase şi a problemelor de imagine pe care fostul prim-ministru le creează partidului din care face parte. Părerea este că Geoană a gestionat greşit toată povestea încă de la bun început, când nu trebuia să accepte autosuspendarea lui Adrian Năstase, ci să-i pună direct în vedere să demisioneze. Regruparea şi apărarea lui Adrian Năstase, ca o contrareacţie la ‘partidul-satelit’, nu fac altceva decât să consolideze imaginea de partid corupt. Acest lucru s-a întâmplat încă de săptămâna trecută, când pesediştii au votat împotriva percheziţiei la casele fostului premier. Atunci au fost doar parlamentarii, acum, rând pe rând, şi organizaţiile îşi manifestă simpatia pentru autosuspendatul preşedinte executiv. Ca impresie generală, PSD are în momentul de faţă imaginea unui partid divizat în mai mult de două-trei tabere, a unei formaţiuni care stă gata să se rupă pentru că nu a găsit încă tonalitatea necesară pentru a interpreta aria corupţiei.

Târgovişte, ultimul ţărm (România liberă – Nicolae Prelipceanu)

Ar fi, intr-adevar, un spectacol interesant, pe care ma tem ca nu vom avea ocazia sa-l savuram, totusi, acela al luptei dlui Adrian Năstase, din transeele deschise la Târgovişte, cu aviatia unor Geoană, Mitrea et comp. Şi nu stie nimeni daca fostul presedinte executiv al partidului e în stare de asa ceva. Mai ramane, insa, un alt candidat la excludere fara un ultim tarm pe care sa poata debarca în liniste şi siguranta. Acesta e dl Dan Ioan Popescu, pus, de asemenea, pe listele de discutie în fosta sa filiala. Şi când te gandesti ca filiala vine de la filius, adica fiu, şi ca, la noi, la astia fara de partid, cuvantul apare cel mai adesea alaturi de vorbe ca: dragoste, recunostinta etc. Dupa cum am mai spus-o şi altadata, parafrazând un celebru adagiu francez, ‘partid c’est mourir un peu’, asa ca domnii în cauza vor trebui sa inteleaga ca filialei i-a murit intelesul bland, familial, şi i-a crescut unul care se poate schimba destul de rapid şi neasteptat, atunci cand, vorba lui Caragiale, interesele partidului o cer. Iar acum, se pare, interesul partidului SD cam este sa scape de figuri gen Popescu şi Năstase. Şi daca-i va urmari pana în panzele albe, adica pana la Târgovişte?

Troaca penală (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)

Prabusirea în sondaje a declansat în PSD operatiunea ‘Razbunarea haiducilor’. Masele largi, populare şi anonime cer excluderea arogantului! Sau viseaza la o demisie, care e altceva, crede Mircea Geoană. Iar Năstase ameninta cu dosare. Si, în plus, ‘nu putem sa aruncam copilul odata cu apa murdara’, a zis o eminenta din PSD, cenusie ca orice eminenta. Pozitia oficiala a partidului este de sprijin conditionat pentru Năstase, cu adaugirea perfida ca PSD, totusi, nu este ‘un azil politic pentru cei acuzati de coruptie’. Sigur, apa murdara e o mocirla, iar copilul, din cale afara de lacom, a pus scarna pe toate clantele partidului şi ar merita trimis la scoala de corectie. Insa problema PSD-ului nu este nici apa, nici copilul. Ci copaia. Aduce a troaca. Una penala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.