ORICE NUMAI GALERII DE ARTA NU

Bacaul exista ca un maret edificiu pe harta Moldovei. Este incarcat pina la refuz de noile tendinte betonarde, grija demonica de consum cu orice pret, dar nimic in plus in zona umanismului. Din acest punct de vedere suntem in urma cu zeci de ani.

La ce folos cinematografe luxoase, hoteluri, moluri… atita vreme cit nimeni nu se gindeste la macar un minicomplex cultural cu acces absolut al bacauanilor, nu numai ca privitori si gura casca, ci si ca participanti activi la diverse manifestari!

Bacauanii sunt preferati drept manipulabili si in stadiu de „guvizi”. Participarea lor la viata urbei este limitata doar ca elemente ce nasc profit. Acesti „guvizi” nu trebuie sa gindeasca, ci doar sa consume ceea ce autoritatile le permit. Cultura fiind un gest de recunoastere a independentei si maretiei individului, omului in genere, este servita la pachet de un sistem cultural controlat la singe. Bacauanul de rind este admis in galeriile de arta actuale ca gura casca si nimic mai mult. Asa zisii artisti politici actuali, manevreaza cu atita cinism fraze ca: Doar artistii membrii UAP, cu Facultate de Arta au voie sa expuna in Galeria ALFA, Muzeul de Arta… , Cei ce nu au Facultatea de Arta sunt doar amatori si nu au capacitatea de a se manifesta deschis, ci doar pe la colturi, inghitind umilirea maestrilor zilei si a criticilor de arta ce ii secondeaza.

In aceste conditii ne dam seama cit de mult pret pune puterea locala pe bacauanul de rind, umilul cetatean ce tocmai a votat pentru mariile lor din palatele de cristal.

De ce nu doresc autoritatile locale ca bacauanii sa fie activi ca expozanti in galeriile locale?

In primul rind fenomenul artistic trebuie controlat! Artistii acceptati trebuie sa faca parte din partidele aflate la putere. Fondurile de bani, invitatiile culturale din tara si strainatate trebuie sa ajunga la clientii din cultura si nu aiurea, pe la cine stie ce musteriu local. Apoi manifestarea culturala deschisa inseamna cresterea simtului de libertate al bacauanului, taman faptul de care se feresc, ca de dracu, toti politicienii zilei.

O galerie de arta, un complex artistic local cu deschidere spre masa bacauanilor cu talent, ar fi cea mai buna solutie. Din pacate orice vis moare inca din fasa in acest oras uitat de inteligenta, marginalizat in sfera macabra a unui consumism dus la dezumanizare.

Lista celor distrusi de sistemul politic-cultural bacauan:
-Elevii Liceului de Arta nu mai au dreptul de expunere in Galeriile locale dupa absolvire, decit daca sunt partasi in sistem…
-Elevii Scolii Populare de Arta nu sunt admisi la nici o manifestare culturala locala, in afara de citiva fosti elevi aflati sub aripa lui Boca.
-Profesorii de desen din Bacau, nici nu pot visa sa deschida expozitii in Galeriile de Arta locale, daca nu au Facultate de Arta si alte ingrediente specifice culturii bacauane.
-Bacauanul de rind, acel pictor nestiut de nimeni, artist local inchis in casa, haituit de intreg sistemul, viseaza ca macar odata in viata cineva sa aiba ocazia sa ii priveasca munca.
-Elevii de rind, studentii, medicii, profesorii, ginditorii ce fac societatea sa functioneze, nu au nici un drept de existenta in cultura locala, poate doar in citeva cenacluri literare!

Ei bine, cam acesta este sumbrul adevar despre un oras in care se construieste orice in afara de spiritualitate sociala. Cei aflati in clanul puterii si au grija de jaful in cultura, nu doresc un bacauan activ in creatie ci doar in consum! Si de ce ar vrea? In fiecare an se pun la bataie fonduri de miliarde. Credeti ca sunt destinate bacauanilor de rind?

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

7 comentarii la „ORICE NUMAI GALERII DE ARTA NU

 • luni, 23-02-09 la 13:49
  Permalink

  Nu sunt artist dar arta nu ma lasa rece. E trist cum cei direct interesati se izbesc de asemenea discriminari monstruoase. Aceasta cenzura „economica” a luat locul celei politice. Daca acestor artisti li se interzice dreptul de manifestare in galeriile publice de ce nu ar putea folosi alte spatii pentru prezentare? Cu publicitatea de rigoare este posibil ca o sala de restaurant sau o sala de sport sa ofere mai multa atractie decat o galerie publica fada si cu geamuri prafuite. Nu doresc ca sugestia mea sa sune malitios dar cand vremea permite ar putea „testa” publicul bacaun expunandu-si lucrarile si pe alei in parc. Gandul ma duce la vestita strada Bayswater pe latura de nord a Hyde Park-ului unde pictori amatori si profesionisti isi expun lucrarile in duminicile insorite.
  Pentru inceput chiar si spatiul virtual ar fi o modalitate pentru promovarea lucrarilor.

  Răspunde
 • marți, 24-02-09 la 22:17
  Permalink

  Subiectul pus in discutie este cat se poate de adevarat. Ma gandesc ca noi cei care am dori sa expunem si in alte locuri decat baruri care se pare ca nu prea mai exista(gen Art-cafe zona Tic/Tac)ar trebui sa facem ceva si initial ar trebui doar sa ne intalnim si poate vom putea rezolva ceva, o organizatie, un program, un spatiu unde sa expunem, etc(macar pentru sufletul nostru).Pentru cei interesati pot fi contactat la sumer132000@yahoo.co.uk.

  Răspunde
 • miercuri, 25-02-09 la 6:30
  Permalink

  Este minunat cind reactiile la realitate apar creator.
  Din pacate in Bacau politicienii si conducerea UAP…, au votat impotriva expunerii pe strada, sau in parc a picturilor, in ideea ca se va pierde controlul pietii de arta de catre anumiti indivizi, care au lansat ideea de eliminare a subculturii, ei fiind singurii ce pot face orice!
  In restaurante si alte locatii s-a mai incercat, cu rezultate minime. Nimeni nu intelege ca pentru a expune arta ai nevoie de montarea unei baghete in susul peretilor, pentru a urca pe simeze tablourile. Cum patronii te considera in general intrus, nu prea ai sanse de reusita.
  Pe internet exista multa arta bacauana. Putini bacauani stiu insa sa ajunga la ea!
  Normal ar fi ca autoritatile sa propuna bacauanilor expozitii colective, cu participare a doritorilor, nu doar a membrilor UAP ca pina in prezent! Tocmai de aceea bacauanii sunt eliminati din toate manifestarile culturale locale, neavind pedigriul adaptat si conditionat, de parca valoarea artistica ar putea fi controlata si cenzurata de un simplu ONG numit UAP, alaturi de autoritati!

  Răspunde
 • vineri, 03-04-09 la 9:14
  Permalink

  Problema ta e ca privesti doar prin prisma „contribuabilului”. Abia in momentul in care iti vei da seama ca esti mai mult decat atat si ca EXISTA viata si POSIBILIATTI dincolo de autoritati, dincolo de cerut si intins mana, in momentul in care iti vei asuma raspunderea actiunilor proprii si vei pune TU mana sa-ti creezi visul, atunci lumea se va schimba in felul dorit de tine.

  Răspunde
 • miercuri, 08-04-09 la 10:25
  Permalink

  A fi respectat ca cetatean nu inseamna sa cersesti.
  Dreptul la creatie si manifestare libera in spatiile oficiale de profil artistic sunt drepturi inalienabile. Poti respira oare un alt aer decit cel existent?

  Răspunde
 • miercuri, 08-04-09 la 12:24
  Permalink

  Cetatean = Contribuabil
  Drepturi nu exista. Un drept nu poate fi luat, doar un privilegiu.

  Cum poti sa ceri drepturi? Cine ti-a dat acel drept pe care il ceri?

  1. Statul? Poi statul poate sa ti-l retraga oricand, deci nu mai e un drept inalienabil, ci doar un privilegiu. Ce drepturi ai avut acum 20 ani? Dar acum 30? Erau doar privilegii.

  2. D-zeu? Daca asa e, de ce a dat altuia mai multe drepturi? sau mai putine? a uitat oare din ele? D-zeu e uituc? Sau sunt doar niste privilegii…

  Si ca sa termin: daca joci dupa regulile lor, o sa ramai mereu inchis in limitele or. Abia cand iti faci jocul tau cu regulile tale iti poti extinde limitele si capata mai multe „privilegii”.

  (imi place controversa, fara suparare, cine se supara ii tai nasul si o suvita de piele de pe spinare ;)

  Răspunde
 • luni, 27-12-10 la 8:48
  Permalink

  in sfarsit se mai gandeste cineva si la arta adevarata in bc asta!aveti dreptate. nu numai in bc ci in tara domeniul artei e profund nedemocratic,absolut inchis maselor,elitist si absolut lipsit de valoare.spuneti un pictor bacauan care a luat vre un premiu international.dar uitati va la lucrarile lor expuse pe situl uap.in afara de compozitie nu vezi alt titlu.cica i abstract.bai ca sa faci pictura abstracta tre sa studiezi,geometrie,optica,etc.ei fac o pata cacanie si ii pun titlul zborul. da , baieti nu i nici o tragedie ca nu va primesc in cotetele lor.sunt atatea concursuri internationale corecte si deschise oricarui om care are idei si talent pe net!si , chiar si aici tinerii s au trezit deja .

  promo removed

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.