O altfel de educație: cea chineză
Zilele acestea am vorbit cu o fosta eleva care m-a intrebat : „Cum arata o scoala din China?”, „Sunt la fel ca cele din Romania?”, „Cate ore au zilnic?”. Pornind de la curiozitatea ei fireasca m-am gandit sa va descriu felul in care arata scolile chinezesti si cum functioneaza sistemul lor de invatamant.
NU, scolile din China nu se aseamana deloc cu scolile romanesti. Scoala si campusul scolii (aici ma refer la baza sportiva, cantinele, cabinetele medicale cu posibilitatea internarii, farmacia, cladirile administrative, cladirile dedicate festivitatilor, etc) ocupa cam cat un cartier din Bacau.
Eu predau la o scoala internationala (aproape de Shanghai) cu peste 5000 (si nu e o greseala) de elevi, peste 120 clase si in jur de 600 profesori dintre care 300 sunt full-time. Aici nu invata doar elevii chinezi, ci si cei coreeni si indonesieni iar clasele sunt distincte pentru ca si profesorii le sunt altii si materiile difera.
Elevii stau in campus 2 saptamani dupa care pot merge acasa pentru 3 zile, nu se iese decat cu bilet de voie, la ora 20.30 „se da stingerea” iar la 6.30 toata lumea este treaza (nimeni, cu exceptia profesorilor straini, nu ramane in camin).
Programul elevilor este spartan, aproape militar. Liceeni au 10 ore de scoala pe zi impartite de-a lungul zilei: micul dejun – 4 ore – masa de pranz, odihna – alte 3 ore – masa de seara – alte 3 ore – venirea in camin – stingerea. Atat noaptea cat si ziua caminele sunt supravegheate iar noaptea pentru siguranta, elevii sunt incuiati in camine. Elevii pot opta pentru o camera impreuna cu 4 sau 6 colegi sau pentru un apartament cu 1 sau 2 camere.
Profesorii nu locuiesc in aceleasi camine cu elevii. Profesorii chinezi locuiesc in campus cu familiile lor. Intr-un apartament (sau camera) sta sotul, sotia, copilul si bunicii. Bunicii sunt cei care au grija de copil si casa in China, pentru ca parintii au serviciu si nu au timp.
Regimul de internat il respecta toti elevii, de la gradinita pana la liceu, nimeni nu se plange vreodata.
La ore sunt 2 profesori in clasa, la orele de limba engleza chiar 4 profesori (3 profesori straini si un co-teacher chinez), nu se dau teme pentru acasa, nu se incheie medii. Au examenele finale de sfarsit de semestru sau an care au rolul mediei semestriale/anuale. Pe timpul examenelor salile sunt incuiate, sigilate si subiectele se aud din difuzoare iar in afara de apa nu au voie cu absolut nimic in sala.
Clasele au pereti din geamuri, fiecare clasa are tv, tablele verzi din sticla, banci individuale si dulapioare pentru manuale deoarece acestea se lasa la scoala. Toata lumea are uniforma: pentru vara tricou albastru sau alb cu sigla scolii, pentru toamna trening alb-albastru sau violet. Au libertatea de a purta doar bluzele, pantalonii fiind alegerea lor insa nimeni nu are libertatea de a aparea in tinuta „de strada”.
Profesorii straini au camin si regim aparte. Nu platesc camera, facilitatile, masa, doar netul din camera. Nu au regim de internat si beneficiaza de libertate. Singura obligatie este scoala si tot ce presupune aceasta.
Orele sunt solicitante si epuizante pentru profesorii straini… se asteapta perfectiune. Intr-un an de zile nu am stat niciodata pe scaun la catedra. Vor sa imbini jocul cu materia in asa fel incat sa nu plictisesti elevii. Daca elevii se plictisesc ti se spune (pe un ton politicos) sa faci cursurile mai atractive. Pentru mine, care am venit dintr-un invatamant rigid, bazat pe tabla si creta a fost foarte greu sa ma adaptez noilor cerinte… dar am reusit.
La sfarsitul lunii iunie elevii intra in vacanta (teoretic), toata luna iulie raman insa in campus pentru „scoala de vara”, luna august o petrec acasa iar pe 1 septembrie se reiau cursurile (deci vacanta efectiva 1 luna).
Asa este scoala in China. Buna sau rea, nu-s in masura sa ma pronunt, pot doar sa relatez. Vom vedea peste ani de zile unde si cum ajunge China si unde si cum ajunge Romania si vom afla singuri raspunsul.
Cu respect,
Beatrice Enache
bravo si te asteptam acasa