Categorii: Cultura

Bacauanii nu-si mai fac abonamente la teatru

Ideea punerii in vinzare de abonamente, prin intermediul carora cei interesati sa vizioneze piesele dorite la Teatrul „Bacovia” la preturi mai mici, s-a dovedit a fi un esec. Liceenii, principalul public in opinia conducerii teatrului bacauan, s-au aratat dezinteresati de aceasta forma de promovare a artei dramatice.

„Am renuntat la abonamente. Nu a mers activitatea cu liceele. Abonamentele de 100.000 lei vechi, prin care tinerii puteau viziona, la alegere, patru spectacole, la pretul de 25.000 lei vechi un spectacol, au fost returnate intr-un numar foarte mare. Aceasta din cauza ca elevii de liceu sint obisnuiti sa vina la teatru insotiti de profesori, care sa le aleaga piesa. Noi am plecat de la ideea ca elevul, avind acest abonament si vazind ce spectacole se joaca, va putea veni cind va dori la teatru. Dar tinerii nu par a fi adepti acestui sistem, alegind grupul si profesorul care sa-i indrume”, a spus Elena Parascan, sefa Agentiei Teatrale.

Pentru regizorul Geo Balint, dezinteresul fata de teatru reprezinta o problema care se manifesta la nivelul intregii tari si marcheaza situatia de criza existenta la nivelul culturii.

„Statistica facuta la nivelul tarii arata ca doar 10 -15 la suta din populatie merge la teatru. La teatrul din Bacau s-au facut multe demersuri pentru atragerea publicului, insa fara succes. Nu prea merge lumea la teatru. Inainte de 1990, teatrul era un fel de debuseu. Acum e la mijloc televizorul. Eu insumi, cind ajung acasa, stau cu telecomanda in mina si «mestec» emisiuni. Ma fura si nu e moral”, a afirmat Geo Balint.

Spectatorii dau buzna chiar la ridicarea cortinei

O explicatie a dezinteresului fata de abonamente a gasit si conducerea teatrului bacauan. „Nu se vind abonamente pentru ca bacauanul vrea sa fie liber sa aleaga. Vrea sa fie pus in situatia de a alege. Spre exemplu, duminica seara, la ora 6.45, cu un sfert de ceas inainte de a incepe piesa, nu stiu citi oameni imi vin in sala. Iar cu cinci minute inainte de ridicarea cortinei se intimpla sa vina 50 – 60 de spectatori”, a precizat Gabriel Dutu, director adjunct al Teatrului „Bacovia”.

O eventuala promovare a pieselor care se pot juca intr-o stagiune, pentru a atrage platitorii de abonamente, reprezinta o imposibilitate pentru cei de la teatru. Cel putin in momentul de fata.

„In conditiile in care o parte din productia pieselor de teatru o suportam din venituri proprii, ne-ar conveni sa stim pe ce bani ne bazam. Ar fi un vis foarte frumos. Insa sintem in imposibilitatea de a ne fixa un lucru clar, pentru ca nu stim ce venituri vom avea”, a mai spus directorul Dutu.

Piese slabe, care nu atrag oamenii sau nu le provoaca interesul, este o idee de neconceput pentru Gabriel Dutu. „Nu cred ca am dat chixuri cu spectacolele noastre. Oricum, ceea ce conteaza pentru noi este sa avem salile pline la fiecare piesa”, a mai adaugat el.

Update in joi, 26-10-06 22:20

Constantin Gherasim

Comentează
Share
Publicat de
Constantin Gherasim

Recent Posts

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.