Noi legi UE vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință. Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic:

„Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu plastic asupra mediului. Eliminarea treptată a utilizării plasticului de unică folosință în cazuri în care există deja alternative reprezintă cheia utilizării responsabile a plasticului.”

Propunerea de legislație este gândită pentru prevenirea și reducerea impactului anumitor tipuri de produse din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui marin. Aceasta cuprinde o serie de măsuri pentru a gestiona folosirea produselor din plastic de unică folosință. Printre măsuri, se numără de la eforturi de a interzice sau de a reduce cantitățile de deșeuri din plastic, până la etichetare sau scheme de Responsabilitate Extinsă a Producătorului.

Totuși, actul nu stabilește ținte clare de reducere pentru recipientele de alimente sau cănile pentru băuturi. Promite însă că va lua în calcul această posibilitate abia după șase ani de la transpunerea în legislație (abia în 2027). Prin urmare, țările membre UE ar putea susține că iau măsurile necesare atâta timp cât reduc cantitățile, indiferent de cât de mici sunt reducerile.

Același termen este înaintat și pentru revizuirea listei de produse la care face referire legislația. În plus, lasă posibilitatea prelungirii termenului. De aceea, Baulch crede că este vital ca termenul să fie diminuat de la șase la doar trei ani.

„Având în vedere urgența și scara problemei, lipsa unor ținte clare pentru statele membre este alarmantă. Solicităm Parlamentului European și miniștrilor Uniunii Europene să adopte ținte și să stabilească o perioadă mai scurtă de revizuire, pentru a asigura o tranziție reală și rapidă de la utilizarea plasticului de unică folosință.

Parlamentul European și Consiliul de Miniștri al UE vor discuta și vor amenda propunerea legislativă în următoarele luni.

Ce se solicită autorităților din România

Elena Rastei, specialist în economie circulară pentru Zero Waste România, atrage atenția asupra faptului că măsurile și țintele de prevenire a generării de deșeuri – pilonii principali ai economiei circulare – sunt omise din discursul și preocupările autorităților publice, focusul acestora fiind reciclarea și eliminarea deșeurilor prin metode poluatoare, precum depozitarea sau valorificarea energetică.

„Solicităm autorităților să susțină măsuri ambițioase și ținte de prevenire a generării de deșeuri, precum și eliminarea de pe piață a produselor de plastic de unică folosință. De cele mai multe ori, aceste produse nu pot fi reciclate și au un impact devastator asupra mediului, atât în faza de producție, cât și în faza de eliminare. Ele reprezintă de fapt un exemplu de proastă proiectare, la care industria trebuie să renunțe în totalitate pentru a facilita o tranziție reală spre o economie circulară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.