Muniție de război descoperită la Valea Uzului

Duminică, 21 iunie, la ora 12:15, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău a fost solicitată să intervină pentru o misiune de asanare în zona Valea Uzului, orașul Dărmănești.

La sosirea la fața locului pompierii pirotehniști au identificat un număr de 456 cartușe de infanterie cal. 7,92 mm, 32 grenade de aruncător, un proiectil exploziv cal. 75 mm și o grenadă de mână defensivă, rămase din primul război mondial.

Elementele de muniție au fost descoperite în urma activităților recreative de detecție a metalelor, de către persoane responsabile, care ne-au anunțat prin intermediul sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

Echipa pirotehnică a ridicat și transportat muniția în vederea distrugerii.

Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați imediat structurile abilitate în gestionarea acestui risc.


A T E N Ț I E !
PENTRU EVITAREA CATASTROFELOR SAU A SURPRIZELOR NEPLĂCUTE CARE POT APĂREA PE TIMPUL UNEI EXCURSII, LA SĂPAREA FUNDAȚIEI PENTRU RIDICAREA LOCUINȚELOR, CÂND EFECTUAȚI LUCRĂRI AGRICOLE ȘI ÎN ALTE ÎMPREJURĂRI, DACĂ DESCOPERIȚI ELEMENTE DE MUNIȚII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACȚIONAȚI ASTFEL:
– nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
– nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
– nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
– nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
– nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
– nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;


Supravegheați zona în care ați descoperit muniția până la sosirea echipei pirotehnice.


Când se executa lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepartează întregul personal din zona periculoasă și se anunță structurile abilitate de intervenție.


NEUTRALIZAREA ȘI DISTRUGEREA MUNIȚIILOR SE EXECUTĂ NUMAI DE CĂTRE SUBUNITĂȚILE PIROTEHNICE CARE AU PREGĂTIREA ȘI DOTAREA CU APARATURĂ SPECIALĂ PENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ.


NU UITAȚI! Nerespectarea acestor reguli poate produce rănirea gravă sau chiar decesul celor implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.