Modificari la Codul Rutier

Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune parcurgerea unor proceduri administrative care nu ţin seama de intensitatea evenimentului rutier – accident grav, soldat cu victime umane şi pagube materiale importante, sau accident uşor, din care rezultă pagube materiale -, iar consecinţele au fost negative, atât pentru buna desfăşurare a serviciului public, cât şi pentru gradul de mulţumire al cetăţenilor în această privinţă.

Totodată a fost avută în vedere necesitatea stabilirii obligaţiei de încheiere a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru remorci şi mopede.

De asemenea, se pedepseşte cu amendă, neîndeplinirea de către unitatea de asistenţă medicală autorizată, care a efectuat examenul de specialitate, a obligaţiei de a comunica poliţiei rutiere faptul că o persoană a fost declarată inaptă pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, dacă s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afecţiunilor medicale ale conducătorului de vehicul.

O altă noutate este sancţionarea comportamentului conducătorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceaţă, aducând prejudicii celorlalţi participanţi la trafic.

Întrucât suspendarea dreptului de a conduce produce efecte numai pe teritoriul naţional, s-a impus şi asigurarea cadrului legal pentru restituirea permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, atunci când titularul acestuia părăseşte România înainte de expirarea perioadei de suspendare, respectiv armonizarea prevederilor ordonanţei de urgenţă cu cele ale art.42 din Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena în 1968, ratificată de România prin Decretul nr.318/1980.

Au fost reconsiderate condiţiile de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, prin limitarea aplicării măsurii doar în cazul suspendării dreptului de a conduce pentru anumite fapte cu pericol social grav.

“Sunt avute în vedere situaţiile în care: permisul de conducere a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal sau titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, potrivit legii“ a declarat ministru Cristian David.

Totodată, a fost stabilită întinderea aplicării măsurii suspendării, în sensul că nepromovarea testului sau neprezentarea conducătorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendării dreptului de a conduce pentru o singură perioadă de 30 de zile, urmând ca la expirarea acesteia titularul să redobândească dreptul de a conduce.

A fost stabilită o egalitate de tratament, prin introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile, atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată ordonanţa de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

O altă noutate este că plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu se mai depune la serviciul poliţiei rutiere ci se depune la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, urmând ca în baza dovezii înregistrării acestei plângeri în termenul legal de 15 zile, prezentată unităţii de poliţie, permisul de conducere reţinut să fie restituit titularului.

Plângerea suspendă executarea amenzilor şi sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti. Dacă instanţa judecătorească respinge plângerea, contravenientul trebuie să se prezinte serviciul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

One thought on “Modificari la Codul Rutier

  • miercuri, 21-02-18 la 13:50
    Permalink

    Buna ziua . Perioada de suspendare a permisului de conducere de 90 de zile sunt zile calendaristice ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.