Mită pe card la Liceul Anghel Saligny

Profesorii corectori primeau şpăgile pe carduri sau cash în întâlniri cu elevii în parcul Cancicov.

În locuinţa directorului Robert David, anchetatorii au găsit mai multe teze ale elevilor xerocopiate şi 10.000 de lei.

Peste 20 de profesori din Bacău care au corectat tezele de bacalaureat vor fi audiaţi, în următoarele zile, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău. Deşi în ziua descinderii ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bacău şi a jandarmilor la liceul Saligny s-au făcut publice numele a şase profesori, numărul acestora este mult mai mare. Toţi sunt cercetaţi că au luat şpagă şi au făcut trafic de influenţă pentru mărirea unor note la examenului de maturitate. Totodată, zeci de elevi vor fi chemaţi la audieri, deoarece numele lor a fost găsit pe liste sau în fişiere din calculatoarele dascălilor.

Surse apropiate anchetei afirmă că numai în locuinţa lui Robert şi Roxanei David, directorul liceului şi soţia sa, au fost găsiţi 10.000 de lei, bani dosiţi în mai multe locuri din casă. Totodată, la ei s-au găsit mai multe teze multiplicate la copiator. „Se bănuieşte că David trebuia să dea explicaţii părinţilor pentru banii primiţi. Tezele originale erau multiplicate, iar apoi completate cu rezolvări care lipseau. Astfel, părintele vedea cu ochii lui cum arăta teza scrisă de mâna copilului său şi cum s-a îmbunătăţit lucrarea peste noapte, după ce banii au fost încasaţi”, a declarat o sursă judiciară.

Daniel Apetroaiei, procurorul de caz, afirmă că trebuie să parcurgă toate probele existente. ”Deocamdată, pentru niciun elev nu s-a dat începerea urmăririi penale. Ancheta însă, continuă”, a afirmat procurorul.

Plata online în parc

Aceleaşi surse mai susţin că majoritatea întâlnirilor dintre profesorii corectori şi părinţii elevilor aveau loc în parc, mai precis în zona Teatrului de Vară.

Plata se făcea fie deschis, cu bani cash, sau prin intermediul unor carduri ale căror titulari erau chiar părinţii absolvenţilor. Acestea erau alimentate şi apoi oferite, împreună cu codul PIN, profesorilor şpăgari.

„Metoda este simplă şi relativ sigură deoarece bancomatul nu lasă urme. Banii erau retraşi de pe card mai apoi de profesori” a explicat sursa citată. Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii în casele şi maşinile personale ale profesorilor acuzaţi.

„Cazul va evolua. Aceasta este doar o primă parte a anchetei. Avem mai multe probe care trebuie coroborate între ele” a declarat Roland Filipescu, ofiţer de presă DGA Bacău.

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

4 comentarii la „Mită pe card la Liceul Anghel Saligny

 • miercuri, 14-07-10 la 17:45
  Permalink

  si se mai plang profesorii ca nu au bani……ce compensari…

  Răspunde
 • luni, 13-09-10 la 15:30
  Permalink

  spaga cu carduri bancare. si altii mai zic ca romanii sunt prostii.inca odata s-a dovedit cat de capabili sunt dar in loc sa foloseasca mintea pentru ceva bun o folosesc pt spagi,spargeri si lista poate continua..

  Răspunde
 • marți, 02-11-10 la 6:14
  Permalink

  daca ar avea salarii decente nu s-ar intampla asa ceva.nu e vina lor,e vina celor si-au batut joc de salariile lor

  Răspunde
 • duminică, 28-08-11 la 19:43
  Permalink

  mai sunt locuri la anghel saligny??

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.