Legume şi fructe mai scumpe
Legume mai puţine, dar mai scumpe. Şi la fructe stăm prost. În pieţe, legumele de sezon au preţuri de delicatese, din cauza căldurii excesive.
Nu se poate vorbi despre oraşe foarte scumpe sau foarte ieftine. Preţurile diferă în funcţie de produs şi de regiune.
Peste tot, însă, legumele şi fructele costă mai mult. De exemplu, potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii, cei mai scumpi cartofi se vând în pieţele din Mureş şi Sibiu, unde kilogramul costa săptămâna trecută 2 lei şi jumătate.
În schimb, cei mai ieftini cartofi îi puteai cumpăra din Bihor, Bistriţa sau chiar Bucureşti, cu mai puţin de un leu kilogramul.
În Mureş se găseşte cea mai ieftină varză. Dacă în majoritatea judeţelor, şi chiar şi în Capitală, preţurile variază între un leu şi jumătate şi doi lei, în Bacău şi Dâmboviţa consumatorii plătesc 2 lei şi jumătate pe kilogramul de varză, adică cel mai mult din toată ţara.
Roşiile sunt şi ele mai scumpe. În Cluj, un kilogram costă chiar şi patru lei. La fel şi la Dâmboviţa sau Braşov. În schimb, în pieţele din Giurgiu şi Timiş se vând cu mai puţin de un leu şi jumătate.
Preţurile variază şi la fructe.
Dacă în Bucureşti merele costă 2 lei şi jumătate, în Dâmboviţa şi Sibiu preţul este dublu. În schimb, în Caraş şi Hunedoara kilogramul de mere se vinde cu un leu.
Vi se pare scump? Ei bine, e posibil ca dacă mergeţi la piaţă să aveţi parte de o surpriză şi mai neplăcută – preţurile despre care vorbim sunt cele înregistrate de Ministerul Agriculturii … pentru săptămâna trecută!
Şi cum nici între timp nu a plouat, s-ar putea ca multe produse să fi atins deja valori… prohibitive.
Sursa: R TV