Legea nu se aplica la Rosia Montana

Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Alburnus Maior someaza Ministerul Mediului sa suspende de urgenta desfasurarea procedurilor de avizare a proiectului minier Rosia Montana, intemeiate pe certificatul de urbanism avand ca obiect carierele de exploatare (4), iazuri de decantare cu cianura, desfiintarea unor drumuri judetene, edificarea unor uzine de procesare, precum si pe certificatul de descarcare arheologica nr. 4/2004, acte care ar fi permis distrugerea unor monumente arhitecturale, istorice si arheologice, precum si comunitatea din zona Rosia Montana, judetul Alba.

Aplicarea acestora a fost suspendata de instantele de judecata pana la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiilor de fond, litigii care au ca obiect anularea acestor acte. In aceste cazuri, instantele au pronuntat hotarari definitive prin care au constatat, in cazul certificatului de urbanism iesirea din vigoare a acestuia, si prin care au anulat certificatul de descarcare arheologica.

Avocata colaboratoare a Centrul de Resurse Juridice, Catalina Radulescu a declarat ca: „pana in prezent Ministerul Mediului a refuzat sa respecte aceste hotarari judecãtoresti, cu motivatia ca nu ar fi irevocabile”. „Acest refuz este nelegal, declara Catalina Radulescu, intrucat hotararile in cauza sunt definitive si trebuie executate, pentru ca recursurile declarate, conform legii nu impiedica executarea sentintelor”.

Atragem atentia ca SC Rosia Montana Gold Corporation SA avea obligatia sa notifice ea insasi Ministerul Mediului si sa-si retraga documentatia, avand in vedere ca au fost parti in toate dosarele mentionate.

Consideram ca Ministerul Mediului, ca si titularul proiectului minier, SC Rosia Montana Gold Corporation, dovedesc rea credinta, refuzand sa aplice legea si sa execute hotararile judecãtoresti, atitudine de nepermis intr-un stat de drept, cum se pretinde a fi Romania.
In acest sens, solicitam Parchetului General sa se autosesizeze in privinta savarsirii infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti, atat de catre reprezentanti ai SC Rosia Montana Gold Corporation SA cat si de catre reprezentanti ai Ministerului Mediului.

Pentru informatii suplimentare:
Asociatia “Alburnus Maior”, tel: (258) 859.328, mobil: 0740 342 104

Sursa: Altermedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.