Lansare de carte: Carina-Elena Vădăvoiu „Jurnalul călător – Vixon”

3

Holul Central al Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a devenit neîncăpător, astăzi, 27 ianuarie 2016. Mulţi invitaţi, elevi, profesori au dorit să fie martorii unui debut literar, cel al Carinei-Elena Vădăvoiu, adolescenta de 16 ani care publicat volumul Jurnal călător – Vixon, într-o reuşită realizare grafică, pentru care Editura Rovimed Publishers merită toate felicitările.

Jurnalul călător – Vixon este o carte SF, captivantă, în care eroina principală, personajul-cheie Kira Xenovon, ALEASA, după ce găseşte un jurnal misterios, Jurnalul Traveler, porneşte pe un drum dificil, pe parcursul căruia, urmărind – atunci când ajunge în situaţii limită – „indicaţiile” din jurnal. Ea reuşeşte să iasă victorioasă din toate încercările prin care trece. Alături de prietenii pe care şi-i face pe parcursul călătoriei, duce aceste războaie cu mai multe planete pentru a-şi salva „teritoriul” ei, ocupat de alte fiinţe din univers.
Firul intrigii se ramifică, apar personaje noi, cu nume care arată disponibilitatea Carinei în această direcţie şi talentul de a descrie aceste personaje încât le şi vezi parcă în faţa ochilor. Iniţial, mi s-a părut un roman de aventură în care foloseşte SF-ul ca recuzită, dar până la sfârşit ingredientele acestui gen domină… Călătoria şi lupta, războaiele Kirei Xenovon se derulează pe parcursul a 16 capitole, toate debutând cu un citat care este, de fapt, cheia pentru capitolul respectiv.
Alegerea acestor citate denotă maturitatea autoarei, puterea ei de sinteză şi înlănţuirea logică a acţiunii. Ele se constituie într-o colecţie de povestiri cu tâlc, care decurg din una în alta, presărate cu personaje şi lumi bizare. Dăm ca exemplu capitolele: Zece – „Lucrurile au fost făcute pentru a fi folosite. Creaturile sunt făcute pentru a fi iubite. Haosul din univers este datorat faptului că noi am uitat să iubim creaturile; în schimb, le folosim” şi Paisprezece – „Oare prin câte trebuie să trecem ca inima să nu o mai ia razna? Oare cât mai trebuie să îndurăm şi să plângem ca sufletul nostru să fie… mai rezistent?

1

Volumul lansat e o lectură captivantă, pe alocuri, cu limbaj pretenţios, specific acestui gen de carte, şi cred că poate plăcea şi celor care nu gustă SF-ul. În tot acest conglomerat de întâmplări, am admirat descrierea relaţiei de prietenie, care, pe parcurs, se transformă în iubire, dintre Kira şi Arvid, relaţie de o gingăşie aparte, în contrast cu ceea ce se scrie, pe alocuri, astăzi… şi se practică de către cei care frecventează cluburi şi nu biblioteci. „După părerea mea, o creatură are trei părţi materiale: corpul, pe care îl arată fizic, mintea, pe care o arată prin fapte, prin vorbe şi inimă, a cărei prezenţă e demonstrată prin întregirea celor două, mintea şi sufletul. Consider că dragostea, generată, după părerile noastre, din inimă este, de fapt, rezultatul întrepătrunderii acţiunii minţii şi a corpului. Dacă una din astea nu e bună, după aşteptări, inima nu îşi are rostul. Doar… pompează. Şi atât.

2

Pe parcursul activităţii de lansare au vorbit prof. Loredana-Elena Ghelasă, prezentând preocuparea Carinei pentru activităţile cultural-artistice, prof. Pompilia Postelnicu, care a subliniat apetenţa pentru mister şi dorinţa de cunoaştere, prof. Ramona Mocanu, care a remarcat sensibilitatea lingvistică şi un acut simţ al limbii, prof. Ana Chiscop, ca redactor de carte, prof. Ionuţ Danţiş, cu mândrie că este diriginte al autoarei. Au mai avut intervenţii dna Roxana Medveţki, care a evidenţiat colaborarea bună cu tânăra autoare în editarea acestui volum, frumos în sine, şi dl Ioan Prăjişteanu, membru al USR (Filiala Bacău), poet şi director al revistei „Plumb” cu aprecieri pentru tinerii talentaţi ai Colegiului nostru, invitându-i să trimită creaţiile lor spre publicare.

După ce Carina, autoarea lansată astăzi, ne-a împărtăşit experienţa ei în scrierea acestui prim volum al Jurnalului..., intitulat „Suflete neînfricate”, încheierea activităţii i-a aparţinut dlui director Călin Boambă: „Carina, toţi cei prezenţi astăzi aici deja cred că tu ne-ai influenţat destinele sau – pentru că este vârsta întrebărilor existenţiale – poate destinul a fost înfăptuit fiind cu toţii aici. Eşti un avatar pentru generaţia ta, iar această idee mi-a venit uitându-mă la grafica de pe coperta cărţii tale. Dragi elevi, aveţi în faţă un model care vă îndeamnă ca, atunci când aveţi răgaz, să aşterneţi pe o hârtie gândurile şi sentimentele voastre care poate într-o zi vor putea fi publicate. Sper să ne întâlnim cât de curând şi la a doua parte a cărţii lansate astăzi”.

Întreaga activitate s-a îmbinat armonios cu muzica, doi dintre elevii colegiului, Alexandra-Adriana Tudor şi George Lupu, interpretând la pian piesele „Love story ” de Richard Clayderman şi „Riwer flows in you” de Yiruma.
Ana CHISCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.