Jazz armenesc la Salina Târgu Ocna cu pianistul Harry Tavitian

Pianistul Harry Tavitian, unul dintre cei mai apreciați pianiști de jazz din Europa, va concerta sâmbata 9 iulie 2011 ora 14 in Salina Targu Ocna, Jud. Bacau.

Accesul la concert este liber. Accesul in salina se face pana la ora 12.30 pe baza biletului de intrare. Concertul este organizat de Uniunea Armenilor din Romania, Filiala Bacau in parteneriat cu Salina Targu Ocna si Primaria din localitate. Concertul este prezentat de Varujan Pambuccian. Atentie, temperatura in salina este de 12 grade!

Harry Tavitian: “Atat pentru mine cat si pentru Salina Targu Ocna acest concert este o premiera.
Recitalul meu va fi o călătorie inedită de la rădăcinile jazzului (blues, gospel) la jazzul modern cu influente folclorice (prelucrări de muzică tradiţională armeană şi românească).

Anul trecut in decembrie am avut primul concert la Bacau, la invitatia filialei Bacau a Uniunii Armenilor, condusa de Vasile Agop. Concertul s-a bucurat de un succes deosebit. Sper sa fie asa si la concertul de la Targu Ocna, oraş în care armenii trăiesc de câteva sute de ani alături de români si unde exista o biserica armeneasca datand din secolul 18. Concertul își propune să continue seria de evenimente organizate de UAR Bacau pentru promovarea culturii armene.

Eu mă consider armean prin naştere, român prin adopţie şi mă simt acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele mele majore de inspiraţie, încă de la începutul carierei mele. Muzica mea este şi o dovadă a legăturii dintre muzica românească şi cea armenească. În stânga şi dreapta Mării Negre, România aparţine Balcanilor precum Armenia, Caucazului. Arta mea este deschisă în ambele direcţii”.

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care a marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai important jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ şi în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea unul din cei mai importanţi critici de jazz din Austria.

Tavitian a colaborat în cei 40 de ani de activitate cu muzicieni de marcă români şi străini şi a concertat în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA. A susţinut la Bucureşti două concerte pentru Preşedintele Armeniei şi a cântat la Festivalul de jazz de la Erevan, ca invitat personal al acestuia.

Cântă atât singur cât şi în duo sau în formaţii mai numeroase cum ar fi Orient Express (prima formaţie de etnojazz din România, fondată de Tavitian în 1999) şi Orchestra Mării Negre care reuneşte 11 dintre cei mai buni muzicieni de jazz din ţări din jurul Marii Negre.

„Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? ”

Harry Tavitian: „Pentru a te îndrăgosti de jazz, e esenţială participarea la concerte. Există o idee preconcepută: că jazzul e doar pentru iniţiaţi. Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschişi. Omul firesc, natural, este astăzi din ce în ce mai rar. Asta este elita jazzului.
Comunicarea în jazz, între scenă şi sală, e de un tip special. Muzica se naşte acolo, în faţa publicului. Participarea muzicianului este totală, dăruirea lui este totală. Publicul simte lucrul acesta şi legătura se realizează de la sine. Prin felul în care se bucură de clipa aceea irepetabilă, de muzica născută spontan în faţa lui, publicul e împreună-creator cu muzicienii de pe scenă”.

„Aştept cu emoţie prima întâlnire cu publicul din Târgu Ocna. Sper să vină la concert și amatori de jazz din Bacău, Slănic Moldova, Onești”

Harry Tavitian: „În general am avut plăcerea de a merge prin locuri mai puţin umblate, mai puţin bătătorite… Este foarte uşor să cânţi în oraşe mari ca Bucureştiul sau Clujul care îţi garantează un public dar există şi spaţiul mult mai extins al oraşelor unde nu a fost până acum o activitate susţinută de jazz. Eu mă simt foarte bine în aceste oraşe unde este o lume foarte bună, legăturile dintre oameni sunt mult mai strânse, interesul pentru cultură e mare iar actul artistic, excelent primit. Sunt sigur că aşa va fi şi la Târgu Ocna, un oraş la a cărui tradiţie culturală au contribuit şi armenii. M-a bucurat reacţia Primariei Târgu Ocna și a conducerii Salinei, care au acceptat deîndată propunerea Filialei Bacău a Uniunii Armenilor şi ne-au acordat tot sprijinul.

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă bluesul. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă in România. În anii ’80 muzica Creativului era sincronă cu avangarda jazzului european şi cu tendinţele de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României, a problemelor legate de neacordarea vizelor şi de imposibilitatea de a răspunde invitaţiilor la festivalurile din Occident. În 1985 si 1986 grupul Creativ scoate două LP-uri la casa londoneză Leo Records. Fanii de jazz din România primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentraţionar al dictaturii Ceauşescu.

Harry Tavitian este pasionat de sincretismul artelor. Exemple sunt elementele de teatru instrumental si costum din concertele sale şi muzica live la piese de teatru cum ar fi „Furtuna” de Shakespeare sau „Melissa” de Kazantzakis la Teatrul Bulandra, avandu-l partener pe actorul Victor Rebengiuc, în rolul principal. A susţinut concerte de jazz cu dans şi a colaborat cu poeţi români precum Mircea Dinescu, Denisa Comănescu, Adam Puslojic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.