iRealitatea romaneasca

Criminală emisiune la Realitatea. Personaje: doi moderatori, un şef de la ANSVSA (ăia cu legea de transformă ţăranii şi vacile lor în laboratoare cu vid), fostă valoare inestimabilă din fruntea Ministerului Agriculturii, nene cu ştaif de la un Patronat despre mîncare, unu care nu mai ştiu cine era şi o gaşcă de ţărani autentici cu niţoase, cuşme şi vorbă dulce ardelenească.

Tabloul: mioritic pe albatru de fundal pictat cu albul de la lîna ciobanilor, pardon niţoaselor.

Repotajul: ei, moldovan, ungurean si vrincean cu un cap de mioriţă în mâna legat de o talangă urlîndu-şi neputinţa la poarta craiului … adic la Bucureşti la ANSV.

În studio: comentarii aprinse: că nu vreţi igienă / că ne împovăraţi cu taxe / că la voi în faţă îs gunoaie / că normele europene / că influenţe de la marii procesatori / că nu se mai gustă brînza / că noi cu ce mai trăim……. chiar devenea din ce în ce mai interesant, mai ales că mioriticii noştri nu mai aveau grija să-şi împarte stîna ci să lupte cu balaurul de la stat. Eu las totul deoparte şi dau teveul mai tare că mult îmi place vorba ardelenească şi era un nene tare dulce şi aşezat aşa cum îi stă bine unui ardelean. Vorbă înceată şi cu tîlc.

Cînd era mai animată toată chestiunea hop unul dintre reporteri (reproduc aproximativ) : „Va rugam să ne scuzaţi dar trebuie să întrerupem emisiunea cu o ştire de ultimă ora care în cîteva minute va fi comentată aici în studio”. Mi-a îngheţat inima zicîndu-mi „na că so mai întîmplat ceva”

Comentatoare continuă: „Elena Basecu a dat un interviu în exclusivitate pentru ziarul Cotidianul în care spune „Să-şi vadă domnul Hrebenciuc de familia lui şi să ne lase în pace. Regret că nu l-am ascultat pe tata de la început în ceea ce priveşte relaţia cu Andrei care are caracter de fată”.

Emisiunea se întrerupe brusc şi apar reclame. Eu rămîn ca boul în faţa teveului cu gura căscată fără să reacţionez în vreun fel. După cîteva minute studioul gol, nici urmă de mioritici, cu vreo cîţiva neni care iau la întors pe toate feţele chestiunea cu Elena.

Băi nea Homer, da matele cu poemul ăla cu Troia, Paris şi Elena eşti depăşit cu totul. Ce chestie auzi? Juma de ţară se dă de ceasul morţii că nu mai pot să vândă trei kile de lapte şi doi bulgări de brînză din care tre să plătească şi autobuzul pînă acasă şi aştia în pro_fundul stil românesc rup mâţa în două (pentru cine a uitat – peste 56% din populaţia României este în mediul rural).

Autor: Iulian Vieru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.