Bilantul inundatiilor după vremea ploioasă

În judeţul Bacău viitura de pe Siret a inundat 14 localităţi, din comunele Săuceşti, Traian, Buhoci, Letea Veche, Tamaşi, Negri, Prăjeşti şi Dămieneşti iar 2.375 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor. Oamenii au început să revină la caselor lor şi constată distrugerile provocate de viitură.

În urma inundaţiilor de pe râul Siret au fost afectate 1207 gospodării din care distruse 31 de locuinţe: 25 în comuna Săuceşti, câte două în comunele Letea Veche, Buhoci şi Prăjeşti. Cele mai multe locuinţe afectate, 1.100 au fost la Săuceşti, din 1.800 existente.

De asemenea, au fost afectate aproximativ 4.300 ha de teren arabil şi 1.200 ha de păşuni şi fâneţe. Numărul fântânilor care au fost colmatate în urma inundaţiilor provocate de precipitațiile puternice este de 180.

Au fost vaccinate contra hepatitei A, tetanosului şi a febrei tifoide peste 1.000 de persoane. A demarat şi acţiunea de efectuare a vaccinului diftero-tetanic la copiii cu vârste de până la 14 ani.

O problemă urgentă este colectarea cadavrelor animaliere şi incinerarea acestora pentru prevenirea epidemiilor.

Efectivele Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău au fost angrenate în misiuni începând cu data de 26 07 2008, în proporţie de 90%. Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău a acţionat în: 5 localităţi din judeţul Suceava (Rădăuţi, Vicovu de Sus, Putna, Straja şi Ţibeni), 6 localităţi din judeţul Iaşi (Paşcani, Răchiteni, Lunca Paşcani, Şendreni, Frăsineni şi Victoria), 5 localităţi din judeţul Bacău (Schineni, Săuceşti, Holt, Furnicari şi Rusi-Ciutea) şi continuă să acţioneze în prezent în localităţile Răchiteni – 40 de jandarmi, Frăsineni, judeţul Iaşi – 25 de jandarmi şi Săuceşti – Bogdan Vodă – 20 de jandarmi.

Ca urmare a calamităţilor naturale produse de vremea ploioasă din ultimele zile în judeţul Bacău, s-au constituit grupe de lucru pentru gestionarea pagubelor produse de inundaţii ce cuprind reprezentanţi din toate instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniu, grupe de lucru ce acţionează pentru limitarea efectelor viiturii în localităţile cu locuinţe inundate şi persoane evacuate la Săuceşti, Letea Veche, Buhoci, Tamaşi, precum şi în localităţile în care au fost afectate doar culturile agricole : Prăjeşti, Negri, Filipeşti, Dămieneşti. Activitatea este coordonată în teren de prefectul Claudiu Octavian Şerban şi de subprefectul Constantin Scripăţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.