Informatia Bacaului: „Casele nationalizate, marfa pe taraba lui Stavarache”

Casele nationalizate de regimul comunist pe baza de decrete de expropiere au ajuns o sursa importanta de venituri la bugetul local. In aceste imobile, in ultimii 30 de ani au ajuns sa locuiasca familii cu un venit modest, in baza unor contracte de inchiriere cu autoritatile locale, fie ca vorbim de RAAIFLET, in prezent Termloc SA sau Consiliul Popular Bacau. A fost o actiune tipic comunista, in casele fostilor chiaburi, mari industriasi fiind mutate familii “sanatoase” muncitoresti.

O parte dintre fostii proprietari si-au redobândit in instanta proprietatile, unii le-au vândut pe sume exorbitante altii, au preferat sa le consolideze si modernizeze si au revenit in Bacau. Cea mai cunoscuta zona cu imobile nationalizate este cea care cuprinde strazile Vasile Alecsandri, Ionita Sandu Sturza si Oituz. La ultima sedinta de Consiliu Local, o parte din imobilele nationalizate sau corpuri de imobile din aceasta zona au facut obiectul unui proiect de hotarâre in baza careia actualii chiriasi au dreptul sa-si cumpere spatiul in care locuiesc. Unii au depus cerere pentru o singura camera, altii pentru mai mult fond locativ.

Preturile pentru aceste imobile calculate de expertul ales de municipalitate sunt derizorii doar daca tinem cont de zona in care ele sunt amplasate si de preturile de sute de euro la metru patrat practicate pe piata pentru astfel de locatii. In plus, in baza aceluiasi proiect initiat de primar, fostilor chiriasi, o data deveniti proprietari pe locuintele respective pot dobândi si dreptul de proprietate pe terenul aferent locuintei si pot inchiria de la municipalitate terenul din jurul imobilului cu pricina. Miroase a afacere imobiliara, bine pusa la punct, de mintile luminate de la municipalitate.

Dam doar doua exemple.

Imobilul de pe I.S.Sturza nr.36 a fost construit in anul 1906. Este compus din doua locuinte, una a fost cumparata de fostul chirias, petru Chiritescu, iar cealalta a fost inchiriata de Claudia Stan, vaduva de 19 ani. Raportul de evaluare elaborat de Sierra Quadrant Consulting Grup SA arata ca pretul este de 36.140 lei fara TVA. Locuinta respectiva are o suprafata de 125,3 mp. Deci pretul unui metru patrat construibil a fost evaluat la aproximativ 290 de lei. Claudia Stan poate dobândi sui terenul de sub casa, in baza Legii fondului funciar si poate sa inchirieze de la municipalitate si terenul din jurul locuintei, de 411 mp.

Tot pe I.S.Sturza, la nr.38, intr-un imobil construit in 1909, locuieste in doua camere Remus Feraru. Pretul scos de acelasi evaluator a fost de 12.720 lei, fara TVA pentru 80,8 metri patrati, adica 160 de lei pe metru patrat construibil. Ca si in primul caz, chiriasul poate deveni proprietar pe terenul de sub locuinta si poate inchiria si terenul din jurul locuintei in suprafata de 205 metri patrati.

Propunerea primarului Stavarache de vânzare a acestor imobile, la preturi cu mult sub cele fixate de piata libera l-a nemultumit pe consilierul Ioan Chiriac. El a cerut explicatii de la executiv si a propus chiar ca cele doua terenuri aferente locuintelor de pe I. S Sturza, terenuri care se invecineaza, sa faca obiectul unui schimb de terenuri. “Am auzit ca o familie a devenit proprietara unui teren la Piata Centrala, obiectiv de interes public pentru municipiu. De ce nu se propune un schimb de teren intre cele doua parti, ambele terenuri sunt situate in centrul orasului si astfel am rezolva si problema creata la piata”, a afirmat Chiriac. Propunerea consilierului PDL a ramas fara raspuns din partea primarului si votul final a fost doar o formalitate.

One thought on “Informatia Bacaului: „Casele nationalizate, marfa pe taraba lui Stavarache”

  • sâmbătă, 09-05-09 la 9:11
    Permalink

    HOTIII !!!!!!!!! DATI NE INAPOI TERENUL DE LA CATEDRALA CATOLICA !!!!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.