În judeţul Bacău se circulă îngreunat şi pe două drumuri naţionale se circulă doar până la limita de judeţ

În urma căderilor de zăpadă din ultimele ore, pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, mai îngreunat pe trei tronsoane de drumuri judeţene şi restricţionat până la limita de judeţ pe două drumuri naţionale. Astfel, DN 11A Adjud – Podu Turcului este deschis circulaţiei doar pentru riverani iar pe porţiunea Podu Turcului – Bârlad drumul este închis la cererea SDN Bârlad, datorită unor blocaje existente după localitatea Podu Turcului, înspre Bârlad.

Datorită viscolului, intervenţia utilajelor este îngreunată. Este închisă circulaţia la Dragomireşti pe DN 2F, înspre Vaslui, întrucât pe o porţiune de drum aferentă judeţului Vaslui sunt semnalate o serie de blocaje până la localitatea Blejca. Prefectul judeţului Bacău Claudiu-Octavian Şerban a dispus în cursul nopţii trecute deplasarea unei autofreze în zonă. În prezent se lucrează în prezent cu 2 autofreze, în cursul zilei de astăzi circulaţia urmând a fi redeschisă.

Circulaţia este îngreunată (se circulă pe alocuri pe un singur fir) pe patru drumuri judeţene:
– DJ 252 A: Horgeşti – Răcătău
– DJ 252D: Ocheni – Găiceana – Soci
– DJ 119A: Conteşti – Urecheşti, Sascut – Bereşti
– DJ 119 H: de la DN2 – sat Faraoani

În cursul nopţii, un tir care transporta pal pe DN 11 Bogdăneşti – Oneşti s-a răsturnat blocând pentru o oră circulaţia pe ambele sensuri. Circulaţia a fost reluată, începând cu ora 21.30, doar pe un singur fir, echipele ISU acţionând pentru restabilirea situaţiei în zonă.

Cele 13 spaţii amenajate special pentru persoanele fără adăpost funcţionează în municipiile şi oraşele judeţului unde, în special pe timpul nopţii, sunt asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţă medicală celor aflaţi în dificultate. In noaptea care a trecut au fost cazate un număr de 26 persoane din care 22 la centrul din municipiul Bacău şi 4 la centrul din municipiul Moineşti.

Nu sunt semnalate în judeţ probleme deosebite în ceea ce priveşte furnizarea utilităţilor publice (apă, curent electric, gaz metan). Izolat, la Racova, în cursul nopţii, au fost înregistrate căderi de tensiune care au fost soluţionate operativ de către echipele de specialitate ale E-ON. Acestea acţionează pentru asigurarea căii de acces la transformatoarele medii de tensiune pentru a nu fi probleme în asigurarea curentului electric.

Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, acţionează pentru asigurarea serviciilor medicale necesare persoanelor aflate în nevoie, în special pentru gravide şi dializaţi, fără a se înregistra probleme deosebite. În două situaţii a fost necesară intervenţia echipelor ISU pentru asigurarea căii de acces şi eliberarea drumului pentru ambulanţele care transportau persoane cu afecţiuni bronşice la spital, din zonele Corbasca şi Podu Turcului.

Pe tronsoanele de drum afectate sunt filtre de poliţie pentru a direcţiona autovehiculele aflate în circulaţie.

Situaţia este monitorizată permanent de către Comandamentul de iarnă, cu intervenţii operative dispuse de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Claudiu Octavian Şerban, prioritatea constând în salvarea şi protecţia vieţilor omeneşti, asigurarea căilor de acces, utilităţilor, alimentelor şi serviciilor medicale necesare.

Pe drumurile naţionale se intervine cu 3 autofreze, 18 autobasculante cu răspânditoare şi lamă, 2 utilaje tip UNIMOG, 5 excavatoare şi buldoexcavatoare, 4 încărcătoare frontale tip volă, iar pe drumurile judeţene se acţionează cu 2 autofreze, 15 autobasculante cu răspânditor şi lamă, 2 încărcătoare frontale tip volă, 3 autogredere şi 3 buldoexcavatoare.

Atragem atenţia conducătorilor auto ca, pe segmentele de drum cu circulaţie afectată sau îngreunată, să reducă viteza în vederea evitării derapajelor sau altor probleme specifice.

Pentru perioada următoarelor 24 ore, vremea va rămâne în continuare rece, local geroasă noaptea, ninsorile vor înceta, iar vântul va mai scădea în intensitate – până la max. 50 km/h. In intervalul orar 11,15 – 14,15, a fost instituit codul galben de ninsoare şi vânt pe arii izolate din judeţ şi s-au luat deja măsurile impuse.

Vezi si starea drumurilor nationale

Sursa: Cancelaria Prefectului

Sfaturi pentru circulația in condiții de iarnă

Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice şi ţinând cont de condiţiile meteo – rutiere din ultimele ore, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru că în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.

Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.

Nu efectuaţi depăşiri riscante! Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Poliţiştii rutieri, alături de cei de ordine publică continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave, acţionând în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.