Impactul oțelului asupra economiei globale

Creșterea reală a PIB-ului la nivel global este așteptată să atingă valoarea de 3% în 2021, după o stagnare în 2019 și 2020 (când a fost de 2,9%). În 2017, creșterea a fost de 3,7%, iar în 2018 a atins valoarea de 3,5%. Speranța statelor lumii pentru o creștere economică se bazează pe refacerea principalelor industrii și evoluția favorabilă a Chinei și Indiei, două dintre piețele cele mai importante de import și export la nivel mondial.

În acest context, oțelul, ca materie primă pentru produsele cu un impact puternic asupra economiei (de exemplu, oțelul s235 jr, care este utilizat în industria auto) și că produs de import și export, se așteaptă să influențeze în mod pozitiv economia multor state în 2021. În cele ce urmează vom încerca să analizăm modul în care oțelul se va dovedi a fi unul dintre elementele care să susțină creșterea economiei la nivel internațional.

Oțelul și impactul asupra economiei globale

Pentru 2021 se așteaptă o creștere a cererii de oțel brut pe piața internațională, China și India fiind principalele state care vor importa acest tip de material. Zona Asiei și a Oceaniei are un necesar de oțel estimat la 1313 milioane tone. Europa (186 milioane tone) și țările membre USMCA (122 milioane tone) sunt următoarele destinații ale oțelului produs la nivel mondial. China și India sunt statele de la care se așteaptă cele mai mari creșteri ale economiei pentru acest an (5, 5% și 6,4%), prin urmare, către aceste piețe se va direcționa mare parte din producția de oțel.

În China, oțelul va fi utilizat cu preponderență în sectorul construcțiilor, piața imobiliară (în special segmentul clădirilor industriale și ale spațiilor de birouri) fiind desemnată a avea cel mai ridicat consum de oțel. India este interesantă să repornească industria producătoare de automobile, dar și piața imobiliară, necesarul din această regiune fiind încă departe de a-și fi atins potențialul. America de Nord și-a propus să-și consolideze industria producătoare de mașini (în special cea a camionetelor), așa că va avea nevoie de oțel pentru acest tip de automobile.

Trebuie remarcat faptul că 35% din producția de oțel va fi folosită în construcții, iar 19% în industria auto. 15% din oțelul produs la nivel global va fi direcționat către confecționarea de articole metalice și de echipamente, iar restul procentelor va fi alocat celorlalte industrii, precum cea de țevi (10%) sau aparate electrocasnice (2%). În acest moment, industria oțelului numără peste 6 milioane de locuri de muncă, iar susținerea față de industriile care fac parte din lanțul economic în care este integrată aceasta, contorizează 96 de milioane de slujbe.

Oțelul susține în mod real 3,8% din PIB-ul global (2,9 trilioane de dolari), cu 1,2 trilioane de dolari în sectorul de servicii pentru clienți și în lanțul de aprovizionare a celorlalte segmente ale economiei globale. Practic, fiecare dolar produs de industria oțelului generează 2, 5 dolari ca valoare adăugată pentru servicii, achiziționarea de materiale brute, energie și echipamente folosite.

Chiar dacă piața oțelului încă înregistrează fluctuații în privința cererii, este cât se poate de clar faptul că acest material are viitorul asigurat. Nu doar proprietățile sale unice (rezistența și densitatea foarte ridicate sau puterea de răspuns la tensiunea exercitată asupra acestuia) ci și faptul că este unul dintre materialele cu un nivel sporit de reciclare îl face extrem de util pentru viitorul omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.