Imobiliare Bacău: doar prețurile la apartamente s-au oprit din cădere

Pe parcursul primei jumătăţi a anului curent, preţul apartamentele din Bacău au rămas neschimbate faţă de sfârşitul anului 2011, terenurile însă şi-au continuat scăderea, iar chiriile la spaţiile de birouri au scăzut şi ele. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate a celui de-al patrulea an de criză.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Bacău s-a situat în primul semestru al acestui an la o medie de circa 683 de euro pe metrul pătrat, la acelaşi nivel la care se găsea şi la finalul anului trecut – relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN.

“O particularitate a acestei perioade este aceea că deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Aşadar, comparativ cu Semestrul 2 2011, chiar dacă în moneda euro preţurile apartamentelor din Bacău au rămas la acelaşi nivel, raportat la moneda naţională acestea s-au scumpit de fapt cu aproximativ 3%.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 28.000 şi 45.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Mărăşeşti-Piata Sud, preţurile au fost cuprinse între 20.000 şi 35.000 de euro.

Comparativ, în semestrul 1 din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost de aproximativ 704 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2% faţă de semestrul 2 din 2011 şi cu aproximativ 4% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut. Cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul I din 2012 de 968 euro/mp.

Preţurile la terenurile din Bacău au scăzut, în medie, cu circa 17% în primul semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 6% dacă ne raportăm la a doua jumătate a anului trecut.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania DARIAN mai relevă faptul că pe acelaşi trend descrescător se înscriu, în primul semestru din 2012, şi preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Bacău. Chiria medie pentru spaţiile de birouri de clasa A (în clădiri nou construite, cu finisaje moderne) s-a situat la 8 euro pe metrul pătrat pe lună, faţă de 10 euro cât era în primul semestru al anului trecut sau 9 euro în a doua jumătate a anului trecut. ”Chiar dacă proiectele de birouri finalizate sunt puţine, preţul chiriilor se află pe o pantă uşor descrescătoare, majoritatea chiriaşilor cautând să-şi renegocieze chiriile”, spune Alexandru Mazilu, expert evaluator DARIAN.


Cum se calculează Indicele Darian
Indicele surpinde variaţia preţurilor de tranzaţionare între semestrul întâi din 2012, semestru doi din 2011 şi primul semestru din 2011, pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date Darian, care conţine 20.000 de trazacţii la nivelul întregii ţări. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzacţiile efectuate la preţuri extreme folosind formula de calcul a abaterii medie pătratică.

Indice DARIAN N – calculat la nivel naţional (27 oraşe)
Indice DARIAN B – calculat la nivelul Municipiului Bucureşti
Indice DARIAN P – calculat la nivelul celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 150.000) şi de nivelul dezvoltare ale pieţei imobiliare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Piteşti, Bacău, Arad, Oradea, Sibiu, Craiova şi Târgu-Mureş);
Indice „DARIAN m” – calculat la nivelul oraşelor mai mici, cu mai puţin de 150.000 de locuitori şi cu nivel de dezvoltare mai redus decât ale oraşelor considerate pricipalii poli de dezvoltare (Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Buzău, Suceava).

Evoluţie preţuri – apartamente vechi

Evoluţie preţuri – apartamente noi


Compania Darian, cu birouri în 20 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare, ajungând în 2011 la o cifră de afaceri de 12,85 milioane de lei. Compania realizează semestrial şi anual un raport privind evoluţia pieţei imobiliare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.