Gheata Carbonica – cea mai noua tehnologie de curatare industriala [P]

Curăţarea cu gheaţă carbonică este o modalitate modernă de înlăturare a depunerilor de diferite tipuri de pe suprafeţe din cele mai variate. Gheaţa carbonică este obţinută prin solidificarea dioxidului de carbon la temperatura de -79 de grade Celsius. Procesul de curăţare este cunoscut sub numele de sablare şi se realizează în trei paşi, prin intermediul unui aparat special.

Mai întâi, mici particule de gheaţă sunt proiectate cu viteză foarte mare spre obiectul care trebuie curăţat, cu ajutorul unui pistol pulverizator. Apoi, datorită temperaturii scăzute, se creează un şoc termic, care face ca stratul ţintă, numit strat de contaminare, să sufere microfisuri. Particulele de gheaţă trec din stare solidă în stare gazoasă şi îşi măresc volumul de câteva sute de ori. Pentru că acest fenomen se realizează în interiorul microfisurilor, depunerile din diferite materiale încep să dispară, până la eliminarea totală.

Acţiunea de curăţare cu gheaţă carbonică este extrem de utilă în numeroase domenii. Astfel, gheaţa este folosită pentru curăţarea maşinilor, cuptoarelor, pieselor sau diferitelor utilaje şi instalaţii din industria alimentară, metalurgică, auto, a construcţiilor sau a materialelor plastice. La acestea se adaugă autovehiculele vechi, ambarcaţiuni, clădiri, maşinăriile utilizate în imprimerii şi multe altele. Printre materialele care pot fi înlăturate prin sablare se numără adezivi, uleiuri, lacuri, cerneală, cauciuc şi alte reziduuri de ardere, incrustaţii de calcar, gudron, resturi de substanţe alimentare, farmaceutice etc.

Sablarea cu gheaţă carbonică este un proces rapid, care nu produce uzura obiectului care trebuie curăţat. Înlocuieşte cu succes solvenţii corozivi şi, spre deosebire de aceştia, nu are emisii dăunătoare, reprezentând o modalitate mult mai ecologică de curăţare. Pentru că nu rezultă apă, se poate utiliza şi în cazul unor unităţi de procesare sensibile la apă sau electricitate. Procedeul este şi mai ieftin decât altele de acest gen, deoarece maşinile nu mai trebuie demontate şi nici chiar oprite în unele cazuri, iar astfel este eliminată stoparea producţiei pentru mult timp.

Pentru mai multe detalii puteti sa ne contactaţi la adresa noastră web www.dioxid.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.