Tort cu 3 cifre la Vultureni
Astazi Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau l-a vizitat pe domnul Ilie Costandache, beneficiarul FSC din comuna Vultureni, pentru a ii ura „La multi ani” la implinirea a 105 ani.
In urma cu doua luni la Vultureni o batranica de 62 de ani cu fractura la membrul superior a venit sa faca Fundatiei de Sprijin Comunitar o solicitare de ingrijire la domiciliu. Mare a fost mirarea celor de la fundatie cand acesta a spus ca solicitarea nu o face pentru ea, deoarece ea se descurca cum poate cu mana fracturata, iar sotul sau o ajuta destul de mult. Dorea ajutor pentru tatal sau care are aproape 105 ani.
Ne spune ca nu il mai poate ajuta acum si mult timp dupa ce ii ia ghipsul de la mana. Deasemeni distanta intre cele doua sate (aproximativ 6 km) parca s-a marit odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta. Cu toate acestea isi viziteaza tatal saptamanal.
Echipa de evaluare s-a deplasat la domiciliul d-lui CI. Mare le-a fost mirarea sa constate ca acesta ia intampinat la poarta dornic sa comunice cu orice persoana care trece pe strada. In spatele sau, se intrezareste o casa batraneasca si o bucatarie bine ingrijnite. Este foarte vorbaret, vesel si coerent in ceea ce spune. Este tare bucuros sa ii treaca cineva pragul pentru ca de cativa ani, de cand a imbatranit, iar puterile iau scazut vizitatorii sunt din ce in ce mai rari.
Pana in urma cu cativa ani era cautat sa realizeze diverse reparatii, insa a inceput sa ii tremure mana si parca nici putere nu mai are. Cei care altadata aveau nevoie de el acum nu il mai cauta. I-ar face placere sa vina macar sa stea de vorba cu el. Se simte vinovat ca nu mai este util si considera ca de aceea multi cunoscuti nu ii mai trec pragul. A facut de toate in viata: ceasornicarie, tamplarie, agricultura, comert si a navigat peste mari si tari.
Ne spune ca de 15 ani de cand i-a murit sotia se gospodareste singur. Isi face mancare, praseste in gradina, culege roadele atat de pe camp cat si din copaci. Mandru ne spune ca si in acest an a reusit sa ingrijeasca gradina, iar anul trecut a cules agude. S-a urcat cu scara in copac pentru ca era pacat sa se risipeasca.
A fost un om muncitor care a avut grija intreaga viata sa nu se risipeasca nimic. Ceea ce considera ca este in plus a dat la nevoiasi. Ne spune ca a muncit in fiecare zi si s-a rugat la Dumnezeu pentru binecuvantarile Sale. Nu a facut rau si a mers in fiecare Duminica si sarbatoare la Sfanta Biserica. S-a rugat pentru toti. Considera ca pentru tot ce a facut Dumnezeu la ajutat sa traiasca atatia ani, sa nu sufere si nici sa chinuie pe altii.
Este plin de viata si dornic de a ne povesti intamplari din viata. Are multe de spus. Despre cele doua razboaie mondiale, foamete, comunism, viata dupa perioada comunista, criza actuala etc Intr-un cuvant evolutia noastra ca popor din perspectiva d-lui CI. Ne spune ca a trecut cu usurinta toate acestea pentru ca a avut o familie frumoasa, o sotie si 6 copii. Au muncit, au suferit si s-au bucurat impreuna. O singura fata a ramas in comuna, restul sunt la Braila.
Isi aminteste cu drag de perioada cand a navigat alaturi de fratele sau care era Amiral de vas. A vizitat multe tari insa niciodata nu s-a gandit sa renunte la tara in care s-a nascut si la cetatenia data prin nastere. Este veteran de razboi si este mandru de asta. Ne spune ca a fost decorat de Ion Iliescu, Presedintele Roamniei, cand a implinit varsta de 100 de ani.
Este glumet si vesel. Ne spune ca el inca nu este in varsta, ca ar trebui sa o vedem pe sora lui care are 106 ani. Locuieste la Braila. Nu a mai vazut-o de mult timp si i-ar face placere sa o revada.
Ii este greu sa se desparta de noi. I-am promis ca revenim si ne-am tinut de cuvant.
Fiecare intamplare spusa de el este plina de farmec si poveste. Ne bucuram ca in judetul Bacau sunt oameni atat de bogati sufleteste si ca ii putem ajuta sa isi pastreze demnitatea.
Serviciile integrate de ingrijire la domiciliu ale Fundatiei de Sprijin Comunitar Bacau reprezinta o necesitate pentru beneficiarii nostri. Acestia sunt multumiti de serviciile primite si bucurosi ca personalul proiectului reuseste prin profesionalismul lor sa raspunda nevoilor pe care le au. Din prima zi, in care este facuta solicitarea, problemele semnalate sunt privite cu maxima seriozitate de catre echipa. Fiecare caz in parte este unic prin complexitatea si modalitatea de rezolvare a problemelor persoanei varstnice. Acolo unde exista, reusim sa implicam familia, vecinii sau alte persoane apropiate de persoana varstnica. Exista insa si situatii in care familia nu se poate implica datorita problemelor sociale sau medicale pe care le are.
Elena Ungureanu
Supervizor Programe
Fundatia de Sprijin Comunitar
Ma bucur mult ca exista asa fundatie in judetul Bacau!
Viata lunga!
Scuze! … Multa – multa sanatate si dlui Constandache!