FSC sprijina cu burse de liceu 83 de tineri defavorizati din mediul rural.

Anul scolar a inceput pentru toti copiii, cu emotiile si bucuriile specifice. Plini de nerabdare elevii de toate varstele s-au indreptat catre gradinite, scoli sau licee unde si-au reintalnit dascalii si colegii si au depanat amintiri frumoase din vacanta de vara.

Nu pentru toti, insa, anul scolar a inceput plin de optimism si bucurie. Exista tineri care au avut nesansa de a se naste intr-un catun uitat de lume, intr-o familie saraca si care, in pofida eforturilor depuse pentru a invata si a avea rezulte bune sunt in situatia de a-si vedea spulberate visele de a-si finaliza studiile din cauza lipsurilor. Tineri care, in pofida piedicilor si greutatilor de tot felul, au reusit sa obtina rezultate bune la invatatura si sa intre la liceu. Insa din cauza distantei care separa satul natal de orasul in care se afla liceul sunt pusi in imposibilitatea de a-si continua studiile. Familiile lor nu-si pot permite cheltuielile cu naveta zilnica sau pentru a le asigura cazarea la un internat si masa la cantina.

Pentru 83 de tineri aflati in aceasta situatie, tineri provenind din comunitati rurale din estul judetului Bacau, FSC a intins o mana de ajutor. Cu ajutorul sponsorizarilor primite de la diverse companii locale si nationale si chiar de la persoane fizice, FSC a reusit sa dezvolte un program de burse sociale adresat elevilor de liceu cu posibilitati materiale reduse, aflati in riscul de a abandona scoala din cauza saraciei. “Programul s-a dezvoltat an de an, astfel incat, daca acum cinci ani FSC oferea cinci burse copiilor din zona, anul acesta am ajuns la 83 iar nevoia ar fi pentru inca 17 burse. Avem deschisa o lista de asteptare, sunt tineri din familii sarace care si-au pus sperantele de a merge la scoala in noi si nu vrem sa-i dezamagim. Insa pentru aceasta avem in continuare nevoie de sprijinul comunitatii pentru a gasi sponsori si donatori care sa ofere aceste burse” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).

Principalul sustinator al proiectului este Kaufland Romania care ofera 50 de burse pentru al doilea an consecutiv. Sunt implicate apoi Fundatia ERSTE, Agricola International, Dedeman dar si donatori individuali cum ar fi angajatii de la compania Eurofarm, colaboratori ai FSC din Norvegia, dar si sustinatori din Bacau. Toti acestia contribuie cu diverse sume astfel incat fiecare dintre cei 83 de tineri primeste cate o bursa de 200 lei/luna, care le acopera o buna parte din cheltuielile necesare pentru cazare si hrana in Bacau. Cei mai multi bursieri FSC sunt din comuna Stanisesti (52) iar restul din celelalte comune din zona (Vultureni 15 tineri, Colonesti, Gaiceana, Huruiesti, Odobesti, Orbeni, Parincea, Racaciuni, Rachitoasa, Tatarasti)

Pe langa bursele lunare tinerii beneficiaza si de un program complex de consiliere si asistenta psiho-sociala in vederea unei bune integrari scolare si depasirii handicapurilor datorate provenientei sociale. In acest sens un asistent social monitorizeaza activitatea scolara a tinerilor, pastreaza legatura cu cadrele didactice, are intalniri de grup sau individuale in cadrul carora se identifica solutii la problemele diverse cu care se confrunta acesti tineri. Elevii sunt deasemenea incurajati sa participe la activitatile de voluntariat ale organizatiei unde au ocazia sa cunoasca si sa se imprieteneasca cu voluntarii FSC, la randul lor elevi de liceu. Construirea acestor relatii este extrem de benefica bursierilor care isi gasesc in acest fel prietenii de care au nevoie pentru a se acomoda mai usor cu viata de oras si cu noul colectiv de colegi.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.