Formula admiterii şi regulamentul repartizării electronice a elevilor la liceu

Testele Naţionale s-au încheiat. Mai cu bune, mai cu rele, elevul, care de-acum este identificat doar prin cifre, va reprezenta una dintre necunoscute în algoritmul repartizării electronice la liceu, care va avea loc în prima parte a lunii iulie.

Pentru o admitere garantată din primul tur al repartizării, elevul trebuie bifeze în lista de opţiuni cât mai multe variante.

Conform metodologiei oficiale de desfăşurare a admiterii în licee, prezentată pe site-ul oficial al Educaţiei, repartizarea se face ordonând candidaţii din judeţul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare pâna la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate.

Ordonarea candidaţilor se face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media generală obţinută la testele naţionale, media generala de absolvire a claselor V-VIII, media obţinută la testele naţionale la proba de limba şi literatura română, media obţinută la testele naţionale la proba de matematică şi media obţinută la testele naţionale la proba de limbă maternă, în cazul minorităţilor.

Media de admitere, cea pe care se bazează procesul de repartizare în licee şi şcoli de arte şi meserii, se calculează astfel:

TN + ABS
–––––––- = MA
2

Unde:

TN=media generală obţinută la testele naţionale (pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, media de la testele naţionale se înlocuieşte cu media de la examenul de capacitate);
ABS=media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
MA=media de admitere.

Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. Ordinea opţiunilor de pe fişă este prin urmare semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni.

În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opţiunile exprimate pe fişă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

Situaţia poate să apară în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, opţiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari.

Reprezentanţii Ministerului asigură că numărul total de locuri la licee şi şcoli de arte şi meserii este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.