Expertiza psihologica, o premiera

Cum mintea umana este toposul tuturor gandurilor bune sau mai putin bune, actiunile noastre sunt judecate fie in vreo institutie judecatoreasca, fie pe la biserica sau intr-un cabinet de expertiza psihologica, asta depinde de cat de chinuit si turmentat ne-a fost discernamantul.Trebuie sa stim ca tara noastra nu sta foarte bine cu expertiza psihologica. Daca la mai toate capitolele europene suntem in urma, de ce sa nu confirmam si la capitolul expertiza psihologica, acolo unde suntem cu cateva sute de ani in spatele SUA sau Germaniei. Mai conteaza ca tarile respective aveau laboratoare psihologice inca din anii 1800 si ca furnizau servicii de evaluare institutiilor de drept?

Corpul executa ce dicteaza mintea

Ce ne diferentiaza pe noi, exponentii rasei umane, de regnul animal este acel element magic numit ratiune, tradus prin discernamant atunci cand avem de executat o anumita decizie. Acest discernamant are si el parte de probleme tehnice, la un moment dat, iar tehnicianul psiholog acreditat sa il repuna in functiune sau sa identifice cauza defectiunii nu are o sarcina prea usoara.

Daca e sa ne raportam la mediul legal si la multitudinea de fapte ilicite care abunda in dosarele judecatoresti, comportamentul uman usor deviat al personajelor principale isi prinde tentaculele si pe cele secundare sau episodice, transformand viata intr-o telenovela lacrimogena, de multe ori fara celebrul happy-end.

Psihologia judiciara din Romania se cam plictiseste

Nu, nu este o gluma proasta, este realitatea cotidiana trista, care ar merita sa fie putin resuscitata si hranita cu mai multa glucoza psihologica. Expertii psihologi care ar trebui sa emita profesional si pe plan judiciar par sa fie afectati de o anumita reticenta si teama cu privire la aceasta practica, inevitabil populata de delincventi, recidivisti sau martori traumatizati.

Un dialog purtat in conditiile specifice acestei practici poate scoate la iveala anumite comportamente si poate solutiona nenumarate “apucaturi” antisociale, procesul de recuperare psihica fiind mai greu si mult mai dureros decat o durere fizica pricinuita de vreo interventie chirurgicala. Handicapul de ordin mintal, cauzat de lipsa discernamantului sau de o fisura in dimensiunea sa, are repercusiuni grave in contextul actiunilor externe, de multe ori iremediabile.

Sistemul sanitar privat pare sa devina un trend la care adera tot mai multi pacienti, speriati pe de-o parte de costuri, dar linistiti pe partea de tratament si vindecare. Stim cu totii ca sanatatea e scumpa, iar amanetarea ei in vreun spital de stat s-ar putea sa atraga de la sine comisioane usturatoare – ei, cam asa sta treaba si cu expertizele psihologice. Cum sunt niste produse vandabile, incadrate in majoritatea tarilor civilizate in sistemul privat, de acestea beneficiaza un lung sir de consumatori de sanatate psihica. Probabil ca va mai dura ceva pana cand tara noastra se va alinia trendului din tarile civilizate si sanatoase mintal si va introduce practica de expertiza psihologica in sistemul privat.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Stefanescu, alaturi de invitatul sau, Stefan Iulian Laurentiu, ofera informatii interesante legate de expertiza psihologica.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.