Evoluția industriei jocurilor video
Industria jocurilor este una foarte dezvoltată în zilele noastre. De fiecare dată când apare un joc nou pentru consolă sau calculator pasionații abia așteaptă să pună mâna pe el. Nu este de mirare că industria de gaming generează în fiecare an vânzări de câteva miliarde de dolari. Cu nici mai mult nici mai puțin de 2,5 miliarde de jucători în toată lumea, industria a generat venituri de 165 miliarde de dolari în anul precedent.
Un plus considerabil a fost adus odată cu introducerea tehnologiei mobile. Acest factor nu doar că a crescut numărul utilizatorilor dar a oferit și posibilitatea de diversificare a publicului țintă. Fără îndoială, jocurile video au devenit atât de populare încât și persoanele trecute de prima tinerețe au jucat cel puțin o dată un joc interactiv. Iată însă cum a evoluat industria jocurilor video de-a lungul anilor.
Primii ani
Primul aparat de joc a fost inventat în anul 1940 de către Dr. Edward Ulher Condon. Fizicianul nuclear a creat un joc care a fost inspirat de către versiunea veche matematică Nim. În primele șase luni de la apariție acesta a fost jucat de un număr de 50,000 persoane. Cu toate acestea, se pare că utilizatorii nu au fost prea mulțumiți, dacă ar fi să avem în vedere rata de câștig a calculatorului, 90%.
Totuși, ei nu s-au dat bătuți și au așteptat mai bine de trei decenii pentru a putea intra în posesia versiunii comerciale care a putut fi luată acasă.
În 1967 a fost lansat un prototip al „cutiei maro”, prima consolă de joc cunoscută omenirii. Ea era formată dintr-un circuit care avea un cablu ce trebuia conectat la televizor. Cei doi jucători puteau apoi să controleze cuburile care se urmăreau reciproc pe ecran. De asemenea, ei puteau să aleagă și între jocuri sportive, dame și ping pong.
Era pre-cash și Atari
Primele companii care au reușit să atragă atenția publicului cu jocuri de arcade au fost Sega și Taito. Astfel, în 1966 și 1967 aceste firme au lansat un joc special de fotbal. Câțiva ani mai târziu, Atari, „părintele jocurilor video”, a revoluționat industria cu jocurile sale.
Jocul popular Pong (tenis de masă) a stârnit curiozitatea publicului încă de la început. În timp ce unele companii au început să producă versiunea proprie a jocului, jucătorii au văzut pentru prima dată ce înseamnă să te bucuri de o experiență de joc în mall-uri, în baruri sau la popicărie.
Modelul de consolă Atari 2600 s-a vândut în peste un milion de bucăți în 1977.
Jocuri arcade la un alt nivel
Sfârșitul anul 1970 a reîmprospătat concepția oamenilor despre jocurile arcade. Mai exact, lansarea jocului Space Invaders pentru aparatele arcade în 1978 a fost un eveniment important pentru această industrie. Jucătorul era un vapor de luptă situat în partea de jos a ecranului. După cum era de așteptat, partea superioară era ocupată de către invadatori ai căror viteză creștea constant. Interesant este că această caracteristică nu a fost implementată în mod intenționat, ci a fost rezultatul faptului că programatorul nu știa cum să mențină o viteză constantă. Însă acest lucru a făcut ca jocul să fie mai dificil și mai plin de adrenalină.
Pe de altă parte, jocurile de cazinou au văzut dezvoltări importante în aceeași perioadă de timp. În anii 1990, jocurile de cazinou și activitățile care îți pun mintea la încercare prosperau. Cazinourile online erau un mod plăcut de petrecere a timpului și o metodă de a încerca diverse jocuri de poker într-un mediu confortabil. Cu alte cuvinte, oamenii puteau în sfârșit să joace astfel de jocuri din propria locuință.
Era modernă a jocurilor
Încă de la începutul anilor 2000 atât capacitatea internetului cât și tehnologia de fabricare a procesoarelor au contribuit foarte mult la explozia din industria gaming. Acest domeniu s-a dezvoltat atât de rapid încât generațiile vechi de grafice, consolele și jocurile par să se disipeze imediat ce apare altă opțiune pe piață.
Conform datelor raportate în 2015, cel puțin 1.5 miliare de utilizatori care au acces la internet joacă jocuri în mod constant.
Nu în ultimul rând, magazinele online, căci acestea sunt cele mai accesibile opțiuni în momentul de față, au revoluționat felul în care jucătorii achiziționează jocuri, interacționează cu alți jucători și își actualizează versiunea de software. Atât Xbox Live Marketplace cât și Wii Shop Channel oferă suport permanent, o varietate mare de jocuri și cele mai noi tehnologii pentru a putea juca fără probleme.
Viitorul jocurilor video se învârte în jurul realității virtuale, a jocurilor pe mobil dar și a experiențelor de joc cât mai realiste.