Dragobetele, o sarbatoare pe cale de a fi uitata
Inclinata spre admiratia naturii, spre cuvintele frumoase spuse de tineri unii altora, sarbatoarea dragostei la romani, respectiv Dragobetele, risca sa fie uitata din cauza alteia, de inspiratia americana, cu un caracter pur comercial.
„Sarbatoarea de Dragobete mai este numita si cap de primavara. E similar cu Cupidon de la romani si Eros de la greci. Acum, la Dragobete, pasarile nemigratoare se string in stoluri, ciripesc, se imperecheaza si isi fac cuiburi. Se spune ca cele care nu se imperecheaza acum ramin fara pui pina anul viitor, de Dragobete. Cind sarbatoarea cadea intr-o zi frumoasa, fetele si feciorii plecau in padure, pentru a culege primele flori de primavara. Din zapada care nu se topea pina la Dragobete, fetele si nevestele isi faceau rezeve de apa, cu care se spalau in anumite zile ale anului pentru a-si pastra frumusetea”, a explicat Feodosia Rotaru, sefa sectiei de Etnografie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau.
De asemenea, sarbatoarea Dragobete inseamna mult si pentru tinerii indragostiti.
„De Dragobete se faceau leagane pentru fete, pe care tinerii le atirnau de crengile copacilor. Totodata, tinerii isi faceau legaminte frumoase, de dragoste. Nu trebuie uitat ca, in traditia populara, dragobetii erau si feciorii cuprinsi pentru prima oara de fiorul dragostei, dar si mugurii de copaci, pe care fetele ii luau si ii puneau la urechi”, a mai spus Feodosia Rotaru.
Inghititi de spiritul pur comercial al „Valentine’s day”, oamenii incep sa uite de farmecul traditiilor romanesti.
„De stiut, lumea stie despre Dragobete. Probabil, in satele mai departe de oras se mai pastreaza ceva legat de aceasta zi. Daca ne lasam coplesiti si televiziunile ne inebunesc de cap, nu e exclus sa uitam cu totul frumusetea sarbatorii. Mai ales ca singura sursa de informare a devenit televiziunea. Sarbatoarea de Dragobete ar trebui revigorata, dar tot prin mass-media, care a impus si spiritul comercial al „Valentine’s day”, a conchis sefa sectiei de Etnografie.