Dollar-Cost Averaging (DCA): Ce este și care sunt avantajele

Dollar-Cost Averaging (DCA) este o strategie care se bazează pe minimizarea impactului volatilității atunci când sunt efectuate investiții și sunt achiziționate active. Se mai numește și efectul mediu al costului unitar, medie incrementală sau efect al costului mediu. DCA este o strategie în care, în loc de a cumpăra o singură sumă forfetară a unui instrument financiar, investiția este împărțită în sume mai mici care sunt investite separat la intervale regulate predeterminate până la epuizarea întregii sume de capital. Investiția poate să fie atât în Bitcoin, cât și în alte monede.

Deși reducerea potențială a costului pe acțiune este un motiv convingător pentru medierea costului în dolari, există și alte avantaje de luat în considerare.

• Stabilește obiceiuri bune de investiție – Chiar dacă știi că ar trebui să investești în mod regulat, uneori este tentant să cheltuiești banii alocați pentru a investi în alte lucruri. Dacă stabilești contribuții regulate, automate, este mai puțin probabil să pierzi banii pe care îi investești și este mai probabil să dezvolți disciplină. Cumpără criptomonede treptat, astfel încât să ai posibilitatea de a studia piața.
• Te menține deschis la oportunități – Încercarea de a identifica cu precizie când piața va atinge apogeul sau va atinge partea de jos și cumpărarea și vânzarea în consecință – este aproape imposibilă, chiar și pentru investitorii profesionișți. Evenimentele recente oferă un exemplu de ce este atât de importantă o strategie de investiție constantă.
• Previne sincronizarea defectuoasă – Investiția singulară la momentul nepotrivit poate fi riscantă, afectând o mare parte din profiturile obținute anterior, precum și încrederea în criptomonede. Imaginează-ți că ai investit într-o monedă chiar înainte de scăderea pieței care a început în 2017. Ai fi ajuns să pierzi mai mulți bani decât dacă ați fi investit doar o parte din bani înainte de recesiune. Sunt dificil de prezis schimbările de piață, tocmai din cauza acestui fapt, prin DCA poți obține o medie avantajoasă a prețului cumulativ de cumpărare. Vezi în primul rând cât valorează un bitcoin acum, la fel și cât valorează celelalte monede.
• Reduce componenta emoțională – Un avantaj al medierii costurilor în dolari este că, investind mecanic, vei elimina componenta emoțională din luarea deciziilor. Astfel, vei continua pe un curs prestabilit de cumpărare a unei anumite sume în dolari din investiția preferată, indiferent de cât de sălbatic variază prețul. În acest fel, nu vei salva investiția atunci când prețul scade brusc, ci mai degrabă o vei vedea ca pe o oportunitate de a achiziționa mai multe acțiuni la un cost mai mic.
• Elimină scăderile pieței – Utilizarea strategiei DCA prin învestirea periodică a sumelor mai mici pe piețele în scădere ajută la eliminarea recesiunilor pieței. Portofoliul care utilizează DCA poate menține un echilibru sănătos și poate lăsa potențialul de creștere a valorii portofoliului pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.