Demersurile Guvernului pentru o nouă centrală nucleară sunt ilegale

Reprezentanții Guvernului au luat decizia de a construi o nouă centrală nucleară în România. Deși Convenția de Aarhus, la care țara noastră a aderat încă din anul 2000, prevede informarea și consultarea publicului în acest sens, înainte de luarea oricăror decizii, oficialii Ministerului Economiei au decis că toate informațiile legate de acest subiect sunt secrete. Pentru alegerea locației noii centrale au fost deja alocate fonduri și s-a realizat un studiu care indică 102 locații posibile.

Deoarece aceste demersuri sunt ilegale, Greenpeace și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au depus o plângere la Comisia de la Aarhus, solicitând o investigație în acest sens. În plângere este semnalat și faptul că în anul 2007 Guvernul a aprobat Strategia Energetică a României, de asemenea fără consultări cu publicul.

În urma scrisorilor trimise de către Greenpeace și CRJ, în care s-au solicitat informații legate de consultările publice efectuate, așa cum prevede legislația, Ministerul Mediului a admis că aceste consultări nu au avut loc. Abia ulterior, ministerul a început să ia în considerare demararea unei proceduri de consultare a publicului.

Consultarea publicului după aprobarea strategiei nu mai poate fi luată în considerare, iar Guvernul ar trebui să demareze o nouă procedură, conform legislației.

Guvernul României propune construirea unei alte centrale nucleare în nordul țării, Transilvania. Oficialitățile au anunțat că au fost selectate trei locații posibile pentru amplasarea centralei pe râul Someș, dar țin informația secretă de frica protestelor.

Greenpeace promovează eficiența energetică și sursele regenerabile de energie precum energia eoliană, hidrocentralele mici, energia geotermală și energia solară ca alternativă la energia nucleară. România are un potențial foarte mare, atât în mărirea eficienței energetice cât și în dezvoltarea diferitelor surse deenergie regenerabilă. Acestea nu prezintă riscuri pentru mediul înconjurător și necesită investiții semnificativ mai mici decât energia nucleară.

Sursa: Greenpeace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.