Cum obţin daune din RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale suferite.

Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei poliţe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei poliţe de asigurare facultativă de avarii şi furt tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importantă, şi în acelaşi timp obligatorie, chiar şi în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja încheiată o asigurare tip CASCO.

Legislaţie în vigoare privind asigurarea RCA
• Legea nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare;
• Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea în aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010)
Legislaţia din România referitoare la asigurarea RCA este conformă cu Directivele europene care reglementează această asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă aţi fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresaţi asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliţie sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.

Utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident se realizează de către cei doi conducători auto numai atunci când există un acord comun de voinţă. La completarea acestui formular, se impune mare atenţie la înregistrarea corectă a tuturor rubricilor din conţinut. În submeniul Asigurări auto/Constatarea amiabilă de accident aflaţi pentru ce tip de accident şi în ce condiţii poate fi utilizat acest formular, care sunt avantajele utilizării acestuia şi care sunt paşii de urmat.

Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteţi adresa oricărei unităţi teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis poliţa.

Reamintim faptul că partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului şi înainte de efectuarea reparaţiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparaţiilor.

De asemenea, reamintim faptul că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenţii de colaborare. Asiguratorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de dauna, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

Dacă asigurătorul RCA are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligaţia de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii. Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei. Asigurătorii RCA au dreptul să efectueze propriile investigaţii indiferent dacă accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Poliţiei sau prin formularul Constatare amiabilă de accident.

În situaţia în care aţi fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar înmatriculat în străinătate, vă puteţi adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru asistenţă.

În situaţia în care cel vinovat de producerea daunei nu deţine o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului sau nu a fost identificat, vă recomandăm să vă adresaţi Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.
Despăgubirile acordate terţului prejudiciat din acest Fond acoperă:
• daunele materiale, cât şi vătămările corporale – dacă cel vinovat de producerea accidentului nu deţine o asigurare obligatorie RCA (urmând ca Fondul să îşi recupereze banii de la persoana vinovată);
• numai vătămările corporale – dacă cel vinovat de producerea accidentului a rămas neidentificat.

Av. Coltuc Marius Vicenţiu
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
avocat@coltuc.ro

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.