Cum îți ajuți ochii să rămână sănătoși mai mult timp?

În primul rând, pentru a-ți menține sănătatea ochilor, trebuie să faci examinările oculare de rutină, pentru că acestea oferă o imagine clară asupra unor probleme de vedere. Principalale examinări oculare de rutină realizate cu ajutorul unui medic oftalmolog, pentru a determina claritatea vederii la distanță, sunt:

• Diagrama Snellen utilizată pentru a măsura vederea
• Graficul de ochi a lui Monoyer
• Testul Amsler (sau grila Amsler) pentru verificarea unor deficiențe vizuale mai rare, pentru degenerescența maculară a retinei sau abateri ale vederii centrale.

În anumite cazuri, testele de vedere convenționale nu oferă chiar toate detaliile cu privire la abilitățile de vedere. Prin urmare, la astfel de teste, uneori se adaugă și alte metode care sunt utilizate pentru examinările de diagnostic, în scopul testării vederii:

• Diagnosticarea computerizată a retinei
• Aparate cu ultrasunete de înaltă frecvență
• Tomografia optică coerentă pentru investigarea afecțiunilor oftalmologice.

Deteriorarea vederii poate apărea în general din cauza predispoziției genetice sau a îmbătrânirii. Un factor de risc este suprasolicitarea constantă a ochilor, sau sindromul privitului la calculator.

Conform unui studiu din 2016, realizat de cercetători, există foarte mulți oameni care stau mai mult de 10 ore pe zi în fața display-urilor care emit lumină albastră, fără a face pauze adecvate.

În anul 2018, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că la nivel global, aproximativ 1,3 miliarde de oameni suferă de afecțiuni oculare. Datele statistice au arătat că:

• 36 milioane de oameni sunt orbi
• 188 milioane de oameni au o diminuare ușoară a vederii la distanță
• 217 milioane de oameni au o deficiență severă sau moderată a vederii la distanță.

În plus față de examinările obișnuite la ochi, există câteva sfaturi, prin care îți poți menține sănătatea ochilor.

Ochelari de soare

Indiferent de anotimp, este indicat să porți ochelari de soare cu protecție UV. În acest fel îți menții sănătatea vederii, pentru că razele ultraviolete (UV) pot cauza durere de ochi, vedere neclară, fotosensibilitate, înroșirea ochilor, orbire temporară. Prin expunerea prelungită la razele UV se poate produce inflamația corneei, se poate declanșa o deteriorare permanentă a ochilor, cum este de exemplu cataracta.

Ochelari de calculator


Dacă petreci mai multe ore pe zi în fața dispozitivelor electronice ce emit lumina albastră (laptop, tabletă, PC, smartphone), atunci este bine să folosești ochelari de protecție calculator. Aceștia sunt diferiți de ochelarii progresivi sau ochelarii de citit. Au lentile speciale care oferă o vedere clară asupra display-ului.

Prin folosirea lor ai numeroase avantaje și anume:

• Ochii sunt protejați de lumina albastră, mai ales dacă ochelarii au un tratament care neutralizează foarte bine această lumină emisă de ecranul computerului
• Ochii sunt mai liniștiți
• Îți protejezi vederea, îți reduci riscul de dureri de cap
• Munca ta va fi mai eficientă pentru că previi oboseala oculară și sindromul de vedere computerizată.

Regula 20-20-20

Pentru a combate efectele oboselii ochilor când stai mult timp la calculator, poți aplica regula 20-20-20. Asta înseamnă că la fiecare 20 de minute de privit la calculator, trebuie să faci o mică pauză pentru a te uita la un obiect aflat la o distanță de cel puțin 20 m, timp de 20 secunde. Această regulă este ușor de aplicat. În timpul celor 20 secunde de pauză, poți privi pe fereastră, de exemplu să te concentrezi asupra unui copac sau asupra unui magazin aflat de cealaltă parte a străzii. Regula 20-20-20 a fost recomandată de specialiștii de la Academia Americană Otalmologică.

În plus, nu uita să clipești mai des ochii. Clipirea este foarte importantă, ea promovează producerea de lacrimi și deci, poate preveni uscarea ochilor, senzația de iritație și disconfort ocular. Pentru a combate uscăciunea ochilor, poți folosi și picături de ochi sau lacrimi artificiale (de la farmacie).

Alte aspecte

Mulți oameni care au vârsta peste 45 de ani pot avea probleme cu vederea, pot suferi de presbiopie. Din cauza îmbătrânirii ochii produc mai puține lacrimi, ceea ce poate declanșa senzația de ochi uscați. Pentru menținerea sănătății vederii, oameni au nevoie în acest caz de lacrimi artificiale.

Un alt aspect este sensibilitatea crescută la orbire – o problemă care apare în timpul condusului mașinii sau în alte cazuri (sporturi de iarnă, sporturi nautice, pescuit, plimbări cu barca). Pentru asta se recomandă purtarea de ochelari cu lentile polarizate, care vor reduce sau chiar bloca efectul de orbire iritant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.