Cum gătim legumele fără a pierde vitaminele?
Legumele sunt foarte bune pentru sănătatea omului dacă sunt gătite corespunzător, fără a pierde din nutrienți și mai ales din vitamine. Ele conțin substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea organismului, minerale, vitamine, antioxidanți, fitonutrienți. Când spunem legume care trebuie să facă parte din dieta zilnică, ne referim la tot felul de legume bogate în elemente nutritive: broccoli, sfeclă, morcovi, ceapă, roșii, conopidă, ardei gras, gogoșari, țelină, dovlecei, usturoi, vinete, sparanghel, fasole verde și altele. O mică parte din legume – anghinarea, ceapa și sfecla roșie – nu pierd din nutrienți indiferent cum sunt preparate. În ceea ce privește ardeiul roșu acesta trebuie să fie consumat crud pentru a beneficia de elementele lui nutritive, dacă este gătit va pierde cam 75% din antioxidanți, ceea ce este foarte mult.
Potrivit specialiștilor în gastronomie, oamenii pot găti prin 6 metode și anume:
- metoda de gătit prin fierbere în aburi
- metoda de gătit prin fierbere în apă
- metoda de gătit prin coacere
- metoda de gătit la cuptorul cu microunde
- metoda de gătit prin frigere cu sau fără ulei
- metoda de gătit prin prăjirea în ulei.
Care dintre metode sunt bune și care nu pentru prepararea legumelor, fără ca acestea să piardă vitaminele?
1. Fierberea în aburi este cea mai bună metodă de gătit a legumelor deoarece acestea sunt preparate la aburii eliberați prin fierberea apei, astfel legumele nu fierb direct în apă și nutrienții nu sunt distruși, mineralele și vitaminele se păstrează. Recomandat este să se folosească un vas special sau o sită pentru gătit cu aburi dar și un aragaz bun pentru încălzirea apei din vas. Pentru a găti cât mai repede și sănătos legumele dar și alte ingrediente este indicat să se aleagă cel mai bun aragaz electric care este cu plită pe inducție și cuptor cu convecție. Această metodă de gătit în aburi este cea mai sănătoasă, iar plita pe inducție este cea mai rapidă variantă de la aragazele electrice.
2. Metoda de fierbere în apă nu este recomandată pentru că legumele vor sta în apa clocotită din oală. Comparativ cu metoda de gătit cu aburi, la aceasta apare dezavantajul pierderii unor vitamine care sunt solubile în apă și care sunt importante pentru organism și anume: acid folic, riboflavină, tiamină, vitaminele B6, C și B12. Toți acești nutrienți se pierd din legume dacă acestea sunt fierte în apă. Desigur contează și temperatura de fierbere, cât timp sunt gătite legumele și cantitatea de apă folosită. Specialiștii spun că legumele pot pierde 40% din vitamine dacă sunt gătite prin metoda de fierbere în apă. Mai mult decât atât, ei recomandă ca legumele să fie gătite în cât mai puțină apă și un timp cât mai scurt, dacă se dorește ca în ele să se păstreze măcar un procent redus de vitamine.
3. Metoda de gătit prin coacerea legumelor este bună pentru că multe legume își păstrează vitaminele și proprietățile antioxidante. Legumele recomandate spre a fi preparate prin această metodă sunt: țelina, sparanghelul, ceapa, fasolea verde și broccoli.
4. Metoda de gătit prin care legumele sunt preparate la cuptorul cu microunde este rapidă și comodă. Dezavantajul este că un astfel de cuptor poate reduce din valoarea nutritivă a legumelor la fel cum se întâmplă de altfel și prin alte metode de gătit prin care legumele intră în contact cu apa fierbinte sau cu uleiul încins.
5. Metoda de frigere cu sau fără ulei presupune ca legumele să fie preparate pe un grătar sau o tigaie din fontă cu caneluri astfel legumele nu vor sta scufundate în ulei. Se folosește pentru diferite legume și are avantajul că acestea mai păstrează un procent semnificativ din nutrienți.
6. Metoda de gătit prin prăjire în ulei nu este recomandată pentru că legumele pierd mare parte din vitamine. Prăjirea se face în ulei sau în grăsime fierbinte și astfel legumele devin la interior suculente și la exterior crocante. Metoda are și câteva dezavantaje: legumele vor absorbi foarte mult ulei încins, vor pierde din nutrienți, vor oferi și calorii goale și în plus se spune că este o metodă nesănătoasă, cu potențial cancerigen. Și prăjirea în baie de ulei duce la pierderea vitaminelor și a antioxidanților din legume, deci nu este recomandată.