Criza de transport din China aduce creșteri de preț în mai multe domenii

China dă o nouă lovitură lumii. Criza de transport generată de limitarea transportului naval în provincia Guangdong, pe fondul înmulțirii accentuate a cazurilor de coronavirus pare să se prelungească, situație care afectează lanțul de aprovizionare din întreaga lume.

Activitatea Firmelor de transport din Europa și America de Nord este îngreunată de restricțiile dure impuse în provincie. Conform specialiştilor această situaţie nu se va remedia curând, mulți dintre analişti estimând că problema se va lungi până la finalul anului. Efectele blocajului de pe cel mai mare terminal de containere din sudul Chinei sunt deja resimţite de companiile a căror activitate se bază exclusiv pe importul de materie primă din China. 

Puternic afectată de criza transporturilor va fi industria electronică, întrucât cele mai multe dintre marile companii producătoare de echipamente electronice se bazează pe cipurile chinezeşti pentru lansarea liniilor de producție. Comenzile masive acestora cu greu vor putea să fie preluate de alte companii din Europa, America, sau alte regiuni. Producția de telefoane inteligente, televizoare, aspiratoare, aparate de aer condiţionat, laptopuri şi desktopuri se va găsi pentru o perioadă în stand-by, din pricina capacității de lucru reduse din acest port.

Afectată va fi şi industria auto, care se baza pe echipamentele specializate, dar ieftine produse aici. Totuși în cazul acestora, situația nu se anunţă atât de gravă că în domeniul electronicelor sau a produselor cosmetice. 

China este cel mai mare producător din lume de  propilenglicol, substanța umectată cu proprietăți de conservare deosebite. Acest compus este ingredientul principal pentru realizarea produselor cosmetice, este utilizat în industria farmaceutică şi intră în compoziţia lichidului pentru vapat. Criză de transport maritim va avea consecințe nefaste asupra produselor care folosesc propilenglicol, generând creșteri importante de preţ. Specialiştii atrag atenția că în curând se vor observa creșteri importante de preţ la: lichid ţigară electronică, cosmetice, creme, produse farmaceutice, antigel şi soluții de degivrare. 

La fel de afectate de criza vor fi în următoarele luni şi magazinele care comercializează jucării pentru copii, cele mai mari centre de producție fiind în China. La fel de afectați vor fi comercianții care importă produse din această ţară în vederea repunerii acestora în vânzare. Analiştii estimează că produsele comandate în lunile iulie-august ar putea ajunge la destinațiile din Europa şi America în preajmă Crăciunului sau chiar după anul nou. 

În acest context reprezentanții Comuniunii Europene atrag atenția asupra dependenței față de importurile din China, solicitând țărilor membre să ia măsuri, să dezvolte centre de producție proprii în vederea creșterii autonomiei şi a slăbirii dependenței de această ţară. 

Totodată aceștia solicită îmbunătățirea rețelei de autostrăzi în țări precum România şi Bulgaria, în vederea creării unor soluții alternative de transport eficiente pe tot teritoriul spațiului comunitar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.