Categorii: ActualitateSocial

Copiii romanilor plecati in strainatate sufera din cauza absentei parintilor

Sumele pe care emigrantii romani plecati la munca in strainatate le trimit in tara ating sute de milioane de euro anual insa, intre timp, copiii lor raman singuri acasa si intre ei si parinti intervine, cu timpul, o instrainare nefireasca.

La prima vedere, Razvan, in virsta de 16 ani, pare un adolescent fericit. El are aproape tot ce isi doreste in materie de haine la moda si aparatura electronica. Razvan este un baiat slab, cu par lung si blond si este foarte mandru de telefonul mobil ultimul racnet si de player-ul la care asculta muzica toata ziua.

Cu toate acestea, baiatul se intristeaza si ochii i se umplu de lacrimi cind vorbeste despre tatal sau, pe care l-a vazut o singura data in ultimul an. „Tata lucreaza de sase ani in Spania, in domeniul constructiilor si cistiga multi bani”, spune Razvan.

„Insa imi este foarte dor de el si imi lipseste mai ales atunci cind as avea nevoie sa vorbesc sau sa ma sfatuiesc cu cineva”.

Romanii care lucreaza in strainatate trimit anual in tara peste doua miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o contributie semnificativa intr-una din tarile cele mai sarace ale Europei de Est.

Cu toate acestea, chiar daca banii pe care familiile ii primesc reusesc sa rezolve o mare parte din probleme, absenta unui numar atat de mare de adulti a creat dificultati sociale majore, a caror solutie nu este la indemana.

Saracia din Romania a dus la un caz fara precedent: foarte multe persoane in cautarea unui loc de munca decent au plecat in strainatate in ultimii ani, pentru ca acolo reusesc sa agoniseasca mai mult intr-o perioada mai scurta de timp.

Destinatiile preferate ale emigrantilor sunt Spania, Italia si Germania, unde romanii gasesc cu usurinta locuri de munca in constructii sau agricultura. Aceste domenii s-au resimtit profund in urma lipsei posibilitatilor de angajare la noi in tara.

Persoanele care lucreaza in strainatate isi lasa copiii in grija rudelor sau a vecinilor. Desi multi spera ca aranjamentul sa fie temporar, in cele mai multe cazuri lipsa parintilor pe o perioada de cativa ani influenteaza in mod negativ cresterea si dezvoltarea copiilor.

„Copiii se simt abandonati, devin tristi si se izoleaza de restul familiei si de prieteni”, a declarat prof. dr. Mihai Anitei, specialist in psihologie.
„Copiii mici resimt in mod acut lipsa mamei, in timp ce absenta tatalui ii face pe copii sa se simta in nesiguranta si acest lucru influenteaza in mod negativ si rezultatele scolare”.

„Daca sunt usor influentabili, copiii se pot alatura unor bande si pot sa intre, astfel, in tot felul de necazuri. Acestea sunt modalitati diferite prin care copilul incearca sa atraga atentia celor mari asupra lor. Unii dintre ei cred ca drogurile, alcoolul si pariurile ii vor putea face sa uite de probleme”.

Unii romani care muncesc in strainatate incearca sa isi reuneasca familiile acolo. Dar acest lucru se poate intimpla dupa citiva ani de munca grea in tara respectiva, cind au strins o suma de bani suficient de mare.

Doctorul Anitei crede ca aceasta este varianta cea mai buna, atit pentru copii, cit si pentru parinti. „Desi pot aperea tot felul de probleme, incepind de la modul de integrare in societate si pina la invatarea unei limbi straine, totusi, copiii le pot depasi pe relativ usor.

Experientele noi pe care le traiesc intr-o alta tara, alt mediu, alta cultura sunt floare la ureche daca ei se simt in siguranta alaturi de parinti”.

Migratia copiilor a inceput sa ia proportii in ultimii ani, dovada fiind faptul ca tot mai multi copiii solicita eliberarea actelor de studii pentru a putea pleca la parintii lor din alte tari.
Nu in cele din urma, fenomenul risca sa devina ingrijorator, cu efecte nefavorabile pe termen mediu si lung…

Floriana Scanteie, jurnalist independent

Contributori - Alte surse

Comentează

Vezi comentarii

  • Eu fac un proiect PROJECT CITIZEN la scoala mea...desptre aceasta problema...ji am dat despre acezt articol chiar mia palkut...INTERESANT !

Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.