Copiii născuţi în 2012 cresc cu noile indemnizaţii de la stat

Copiii care se vor naşte în 2012 vor fi crescuţi dupa OUG 111/2010, care stabileşte noile indemnizaţii şi concediul pentru creşterea acestora.

Mamele care vor naste in 2012 vor beneficia de prevederile OUG 111/2010, care stabileste cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului, respectiv acordarea concediului pentru parinte.

Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi acordata doar persoanelor care, in anul anterior datei nasterii copilului, au facut dovada realizarii unor venituri pe 12 luni, fie ca au provenit din salarii, business-uri independente sau din alte forme supuse impozitelor.

Concediul pentru cresterea copilului imbraca haine noi

Concediul pentru cresterea copilului vine sub o paleta de variante, una dintre ele fiind cea in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediu pana la data in care copilul implineste un an. In acest caz, indemnizatia lunara va reprezenta 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 de lei, dar nici nu poate depasi 3400 lei.

Daca parintele decide sa se intoarca la locul de munca inainte ca micutul sa implineasca un an, va beneficia de un stimul de insertie pe piata muncii de 500 lei, acordati lunar.

Doi ani de concediu, o indemnizatie mai cu lipsuri

Se pastreaza cei 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, ramane si suma minima de 600 de lei, insa se schimba pragul maxim, care nu mai poate depasi 1200 lei. Stimulentul de insertie pe piata muncii dispare si el, chiar daca parintele decide sa se intoarca la locul de munca inainte de implinirea celor 2 ani. Important – stimulentul se acorda doar inaine ca bebelusul sa implineasca varsta de un an.

Handicapul mareste concediul pana la 3 ani

Pentru parintii a caror copil sufera un handicap, concediul se poate prelungi pana la 3 ani, iar indemnizatia va fi acordata dupa aceeasi formula de calcul, 75% din suma veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, adica intre 600-3400 lei. Stimulentul de insertie, in acest caz, se poate acorda oricand, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.

Stimulent da, concediu ba

Chiar daca parintele nu vrea sa isi ia concediu pentru cresterea copilului, el poate solicita stimulentul de insertie imediat dupa incetarea concediului de maternitate, acest lucru fiind posibil doar daca sunt indeplinite conditiile acordarii indemnizatiei. Totodata, exista si posibilitatea ca parintele sa poata beneficia de concediu in caz ca se razgandeste, deoarece cererea pentru stimulentul de insertie activeaza automat concediul pentru un an.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Dana Barbu, te asteapta pentru lamuriri cu privire la drepturile pentru cresterea copilului.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.