Comuna Sascut

Situata la extremitatea estica a judetului Bacau, comuna Sascut are in componenta satele Sascut Targ, Beresti, Contestri, Fantanele, Valea Nacului, Pancesti, Sascut Sat – catunul Balcuta, Schineni – Cartierul nou. Are o populatie de 11. 500 locuitori, fata de 13.500 cat era inainte de Revolutie. Ocupa o suprafata totala de 10. 783, 79 ha. In comuna sunt 10 scoli si un liceu agricol, 10 gradinite, 10 biserici si patru Camine culturale.

Monografia comunei Sascut

Prima atestare documentara a comunei Sascut dateaza din 11 aprilie 1639. Sascut era un sat razesesc dar, prin patrunderea marilor familii boieresti, satul a devenit o localitate de clacasi. Dafina Buhus, sotia domnitorului Moldovei, Eustatie Dabija, a cumparat aproape tot satul Sascut. In primele decenii ale sec. al XIX-lea, Costache Aslan, ruda cu domnitorul Moldovei, Ionita Sandu Sturdza, obtine un hrisov domnesc pentru a-si deschide targ pe mosia sa de la Sascut.
Unirea Principatelor si profundele transformari care au urmat au stimulat viata economica in targul Sascut. Calea ferata, cu statie in Sascut, a deschis mari perspective economice si edilitare.

Alimentare cu apa prin Sapard

“Am reusit ca, printr-un program Sapard, sa rezolvam in proportie de 95 la suta alimentarea cu apa in toata comuna”, spune primarul Sascutului, Ion Rauta. Exista de asemenea un program asemanator pentru canalizare dar si unul pentru reabilitarea, pe o distana de 6, 5 km, a rapii din Sascut Sat, dar si evacuarea rapii de la Pancesti pe o lungime de 7, 5 km. “Investitiile costa foarte mult. Pentru cea din Sascut sat avem nevoie de 50 miliarde lei iar pentru cea din Pancesti, 60 de miliarde lei. Banii vor veni prin programe speciale”, adauga Ion Rauta.

Zece ani de gaz metan la Sascut

“Din 1996 comuna Sascut este racordata la reteaua de gaz metan”, spune primarul Rauta. Urmeaza sa fie racordate si satele Beresti si Pancesti, existand deja studii de fezabilitate in acest sens. “Cele doua sate sunt singurele fara gaze din comuna, chiar daca satul Beresti este satul de nastere al meu”, spune primarul, incercand sa demonteze astfel unele acuze ce i se aduc de catre adversari ca si-ar rezolva propriile interese. Ivestitia costa peste 11 miliarde lei in amandoua localitatile.

Sanatatea cetatenilor, obiectiv prioritar

In ceea ce priveste sanatatea, se poate spune ca primarul Ion Rauta sta destul de bine. “Nu destul, ci foarte bine. Exista dispensare medicale in Sascut sat, Sascut Targ si Pancesti. Avem medici de familie foarte bine pregatiti. Lucica Vultur, sefa medicilor din comuna, E. Uricaru, Adriana Ancutei, stomatologii Constantin Agop, Fasola, sunt oameni deosebiti care stau zi si noapte la dispozitia cetatenilor. “Le-am creat conditii dintre cele mai bune si ne bucuram ca raspund in aceeasi masura”, spune Ion Rauta.

In comuna exista si cinci farmacii particulare, ceea ce este iarasi un lucru deosebit pentru ca oamenii nu trebuie sa se deplaseze la Bacau sau Adjud dupa medicamente.

36 de comentarii la „Comuna Sascut

 • luni, 06-11-06 la 23:25
  Permalink

  Comuna Sascut m-a impresionat in mod placut. Eu locuiesc in Bucuresti, dar am prieteni in Sascut sat si imi place sa ma duc in vizita. Satul Sascut-sat are o asezare mirifica. O vacanta de vis in acea zona.

 • sâmbătă, 09-12-06 la 2:50
  Permalink

  eu am locuit in sascut pina acum 2 ani in urma si nu gasesc nimic interesant acolo decit plictiseala dar singurul lucru care ma face sa ma intorc acolo e familia mea care imi lipseste mult.

 • luni, 24-09-07 la 12:52
  Permalink

  Pot spune cu mana pe inima ca am facut liceul acolo si in „85 nu era-u multe multe chestii de facut pentru ca nu era-u….distractii cotidiene nici atat mediul excelent pentru dedicarea invataturii ca pentru asta mergem la o scola….dar chestia care e ca acolo nu comanda primarul…comanda cei care l-au pus si mai presus de tot …tot cei care au furat si au stricat buna armonie in targ ei comanda ..si la un moment dar le-am dat dreptata si pentru ce…sa suntem prosti si cineva trebuie sa ne conduca ca pe animale…ca nu avem capacitate ca suntem cum suntem …incercam sa schimbam ceva dar …ne lovim de cei isteti…bravo lor…animalele trebuiesc conduse de…. cineva cu bani asa ca multumesc ca m-ati suportat……

 • vineri, 28-09-07 la 9:23
  Permalink

  Sunt din Iasi si am avut marea bucurie sa particip la o conferinta pe teme de managemet, unde invitat special a fost domnul Doru Hututui- Senior Trainer, care este din Sascut.Un om grozav de destept, comunicativ, un profesionist.Dragi Sascuteni aveti cu ce sa va mandriti.Multa sanatate va doresc domnule Hututui.

 • duminică, 30-09-07 la 8:02
  Permalink

  E usor sa vorbesti despre Sascut cand nu-l cunosti.Sa stiti ca aici isi duc veacul urmasii lui Stefan,aici s-a nascut si invatat savantul de renume mondial I. Atanasiu,aici s-a nascut,a invatat si a muncit exploratorul T. Negoita. Aici traiesc oameni adevarati cu bunele si cu relele lor.

 • marți, 19-02-08 la 13:08
  Permalink

  Ma bucur sa constat ca despre domnul Doru HUTUTUI au si altii pareri foarte bune.Si eu am participat la un seminar pe care domnia sa la tinut.Am plecat de acolo toti atat de motivati si optimisti ca putem reusi in cariera si in Romania.Insa am si eu o curiozitate?
  De ce nu va mutati intr-un oras mare, puteti fi atat de util.Multa sanatate va dorim, cariera lunga si dati-mi voie sa spun ca dupa parerea mea si acelor prezenti acolo ” sunteti lectorul cel mai bun”.Mult succes!

 • joi, 27-03-08 la 15:38
  Permalink

  ma numesc rauta am copilarit si am trait 15 ani in sascut sat langa biserica de 4 ani in spania dar nu as da pe nimic in lume locurile de aici pe cele de acolo regret ca am ajuns sa traim si sa muncim pe tinuri unde nu ne plac mircea rauta

 • marți, 01-04-08 la 18:19
  Permalink

  atentie la punctele cardinale domnilor! Sascutul nu este in extremitatea estică a judeţului! Cu cine aţi făcut geografia? Dumnezeu sa-l odihnească pe domnul profesor Profir Ion(din Pănceşti)!Nu ati fost elevul dumnealui!

 • miercuri, 23-04-08 la 20:06
  Permalink

  imi doresc sa ajung iar in sascut este minunat imi pare rau ca nu pot ajunge acuma eu sunt in spania acuma iar in romania locuiesc in bv si vreau sa cumpar o casa in sascut e minunat va pup pe toti cei din sascut

 • marți, 29-04-08 la 20:01
  Permalink

  sascutul???e un loc foarte plictisitor nu ese nimica interesant….un loc unde sa te distrezi sa te recreezi…in fine…

 • marți, 06-05-08 la 12:32
  Permalink

  Sascutul e o asezare frumoasà, ai tot ce-ti trebuie, ape ,pàduri, càmpie, cu mijloace de comunicare E85, cale feratà si pe viitor poate v-a trece si autostrada, dar pàcat cà s-a dezvoltat putin, dupà 1989. E pustiu domnule Primar, tinerii au plecat din comunà, nu au ce lucra si cei putini, care au ràmas, se descurcà greu, lucrànd prin alte pàrti ale tàrii.Eu am fost in august 2007 acasà si in douà sàptàmàni nu am vàzut sà curgà apà pe conducta nouà din Sascut-Sat.
  Nu doresc sà critic pe nimeni, dar cine isi asumà responsabilitatea administrativà, trebuie sà-si facà datoria fatà de comunitate.Dragoste de neam si tarà (glie), domnule viitor Primar. Sascutenilor, và doresc succes si fiti atenti pe cine alegeti sà và administreze comuna.

 • joi, 08-05-08 la 11:12
  Permalink

  Va mai devenii Sascutul oras?

 • duminică, 11-05-08 la 18:40
  Permalink

  unde se pot gàsi informati despre candidatii la primàrie???

 • duminică, 22-06-08 la 17:00
  Permalink

  AM CRESCUT , locuiesc si poate voi muri in acesta comuna care se numeste SASCUT , DAR CE SE INTAMPLA acum cu alegerile acestea pare sa i strice imaginea Sascutului, dar poate se va reglementa ura si invidia si va predomina iarasi frumusetea locului . Intradevar avem de toate in comuna dar locurile de munca sunt cam putine si asta nui din cauza primarului ci din cauza intreprinzatorulor care leau falimentat.SPERANTA MOARE ULTIMA

 • joi, 10-07-08 la 22:22
  Permalink

  sascutul e o comuna frumoasa. m-am nascut in pancesti un sat deosebit,dar pacat ca tineii de acolo nu au nici o posibilitate de a-si gasi un loc de munca.
  2

 • miercuri, 06-08-08 la 15:27
  Permalink

  au auzit pe un forum da nu stiu daca e adevarat ? e cumva o casa bantuita ? :)

 • marți, 07-10-08 la 11:48
  Permalink

  eu sunt in spania si imi este dor de sascut foarte mult

 • marți, 25-11-08 la 19:07
  Permalink

  e f interesant cum de toti avti aceeasi parere de d bostan si de cine a mai fost inaintea lui.fiecare face ceea ce poate privind comunele din judetul bacau.Sunt din Cucova si sunt f curioasa daca primarul asta care seamana cu o …face ceva pentru imbunatatirea comunei.Cel mai important lucru e ca el are vila,masina iar de restul nu se intereseaza.

 • marți, 25-11-08 la 21:32
  Permalink

  mi-ar placea sa ma intorc in sascut,pentru ca este locul meu natal,ma tem insa de perspectiva sumbra a investitiilor si implicit a dezvoltarii localitatii.interesele personale sunt mult prea mari pentru un targulet.oricum saptamanal sunt prezent la casa parinteasca din Beresti

 • sâmbătă, 13-12-08 la 17:05
  Permalink

  cred ca aceasta comuna ar trebui stearsa de pe harta Romaniei avnd in vedere magariile care se desfasoara de atata timp aici

 • miercuri, 14-01-09 la 17:43
  Permalink

  sa stiti ca nu ma intereseaza opinia nimanui, dar d-ul BOSTAN speram sa faca cat mai mult la noi in comuna caci stie ce inseamna comunitatea europeana.cat de cat putin,dar se cunoaste, de cand a intrat ca primar.speram ca sascutul sa se transforme intrun oras cu locuri de munca sa ne putem intoarce acasa.va salut pe toti.

 • vineri, 20-03-09 la 21:55
  Permalink

  SUNT DIN PANCESTI SI SUNT MANDRU CA SUNT PANCESTEAN DAR AM O MARE PARERE DE RAU DE CE VAD ACUM IN COMUNA NOASTRA ;CE A FOST SI CE A AJUNS TOTUL SE DARAMA ,UNDE ESTE SASCUTUL DE ALTA DATA CARE ASIGURA LOCURI DE MUNCA SI UN TRAI DECENT POPULATIEI ,DAR FABRICA DE ZAHAR CARE MAI INDULCEA GURILE AMARE A BIETILOR OAMENI DAR IRICUL CE SA ALES DE EL… E JALE MARE E DE PLANS NU MAI RECUNOSC ACEA COMUNA FRUMOASA DE ALTADATA NU SE VA MAI AUZI VECI SUNETUL FABRICII DE ZAHAR ……DAR AVETI UN PRIMAT TANAR SI E BAIAT AGER UMBLAT PRIN LUME, DE ARE INITIATIVA SI CRED CA ARE MAI AVETI O FARAMA DE SPERANTA DAR TREBUE AJUTAT ….CU RESPECT VA SALUTA NELU

 • duminică, 22-03-09 la 9:07
  Permalink

  sunt din pancesti…si sunt perfect de acord cu alin,dar din pacate nu-l ia nimeni in seama.eu cunosc fffoarte bine pe cristi bostan si rauta

 • luni, 23-03-09 la 10:03
  Permalink

  si eu sunt pancesteanca si vin la mama cu dor de sascut tata a murit …. e frumos sascutul dar trebuie investit mult in el….bani sunt putini pe criza dar pt buzunarul lui bostan nu

 • luni, 23-03-09 la 10:10
  Permalink

  sunt pancesteanca si iubesc muuuuult sascutul am sora fratele si mama acolo si vin cu muuuuult dor acasa ….. trebuie investit mult in sascut dar pe criza e greu cu baniii… dar pt. buzunarul lui bostan nu e criza……

 • luni, 04-05-09 la 15:12
  Permalink

  buna la toti locitori din sascut ma numesc cristina si acum sunt in italia mama mea si bunica mea locuiesc la sascut. eu am crescut la bacau dar veneam in vacante ca eram la scoala mi ar plecea ca sascutl sa isi deschida fabrica de zahar inapoi pt a avea oameni de numca de acea au plecat tinerii de acolo nu este munca si nu se poate trai nu stiu cine mai este primar dar macar poate este o speranta in noul primar sa se dea locuri de munca .la domnul primar va ti sugera sa deschidezi o fabrica de croitirie pt vreo 300 de persoane .eu sunt in italia de 6ani daca ma intorc la sascut si nu e de munca ce fac ca nici in italia nui asa bine si nicaieri nu mai bine ca la tine acasa .poate o sa reusesc sa vina in august in tara sa ma duc sa le vizitez pe bunica care are 83 de ani si pe mama de 15 august

 • sâmbătă, 09-05-09 la 21:59
  Permalink

  Am petrecut 4 ani din viata in Sascut in perioada 1986 1990, ma leaga de acest loc timpul petrecut acolo si amintirea oamenilor de bine care mi-au iesit in cale, oameni de bine si ,,oameni oarecare”
  primele iubiri si pimele contacte dure cu realitatea,.
  N-am mai fost pe acolo in perioada 1990 2008, dar cind am trecut mi s-a parut un loc fara viata, fara suflu, sters,…………

  CONTRAZICETI-MA !!!!!!!
  virgil.sporici@yahoo.com

  • miercuri, 22-07-09 la 1:29
   Permalink

   sper si mi-as dori din tot sufletul sa-ti amintesti cu placere de fosta ta colega de liceu FLORENTINA (TINA)care din nefericire ,pt.toti cei care au cunoscut-o,nu mai este in lumea aceasta.imi amintesc de voi toti colegii ei de liceu;pt.ca stateam ore intregi la povesti cu ea vorbindu-mi despre clasa voastra.-x-A MEDICINA VETERINARA.nu te contrazic in legatura cu parerea ta despre SASCUT desi sunt SASCUTEANCA( cu residenta peste „mari si tari” ),fiind sora mai mica a TINEI.DE UN LUCRU SUNT INSA MAI MULT CA SIGURA;ITI AMINTESTI CU PLACERE DE D-NA DIRIGINTA SI SPER CA SI DE CEILALTI COLEGI AI TAI.TINA ORICUM NU NE-A UITAT …..cel putin asa sper…asa cum nici noi n-o vom uita niciodata. Toate cele bune!

 • luni, 18-05-09 la 8:49
  Permalink

  sascutul e un loc cu viata,suflare si fara stres….virgile…cred ca nu esti nascut acolo…de asta nu-ti place nu poti spune acelasi lucru despre locul tau natal……

 • duminică, 31-05-09 la 18:49
  Permalink

  eu am fost de inaltare la mormant la tata si am ramas uimita cata lume a fost…..muta am ramas ca nu mai cunosteam pe nimeni de leatul meu ….67..68…69

 • sâmbătă, 27-06-09 la 15:00
  Permalink

  sa faca cineva o zona turistica din lacul beresti k e pacat de zona si ridica comuna mai sus

 • joi, 02-07-09 la 18:04
  Permalink

  am crescut, am copilarit in sascut sat si imi doresc din tot sufletul sa se faca ceva ptr.cei ce traiesc acolo…am o casuta in care din pacate nu mai locuieste nimeni insa vin cu drag acolo de cate ori am timp ptr ca doar acolo reusesc sa uit de stres si sa pot reveni in cotidian….succes celor care incearca sa transforme in bine SASCUT-UL!

 • luni, 20-07-09 la 12:17
  Permalink

  Buna iua la toata lumea care o sa citeasca acest mesaj. Am terminat liceul in Sascut, acum sunt studenta in ultimul an, am amintiri atat de frumoase din liceu. In randul colegilor se vorbea foarte frumos de doamna profesoara de romana Luminita HUTUTUI, a fost si va fi exemplul meu de viata, o profesoara foarte desteapta,eleganta si frumoasa, vorbeste foarte frumos, ne-a incurajat, stie sa respecte elevii, nu intarzie la ora, era cea mai constiincioasa si nu va spun ce ore de vis a facut. Am inteles ca este la fel de buna si acum, ne-a facut sa iubim romana si oamenii. Doamna va multumesc, citind acum si celelalte mesaje, am vazut ce frumos se scrie si despre sotul domniei sale. Va doresc multa sanatate si daac cititi mesajul acesta sa stiti ca nu este numai parerea mea.

 • luni, 20-07-09 la 12:27
  Permalink

  Alina ai dreptate si eu am terminat tot acest liceu Elias din Sascut si crede-ma este mai bun decat multe licee din Bacau. Este adevarat ca profesoara care facea orele cele mai frumoase era doamna profesoara HUTUTUI, era in schimb foarte exigenta , corecta si noua ne-a placut foarte mult. La polul opus profeosara de engleza nu mai stiu cum ii spune ca se punea bine cu noi , era de gasca dar nu faceam nimic la ore, si nu mai spun ca nu venea la ore, ea ne trimitea acasa, nu stiu nimic engleza si nu este bine, aia de francea a avut-o soramea , sotie de preot , vorbeste foarte urat si nu are metoda, nu intelegi nimic ce preda si se enerveaza daca o intrebi, oribila. Dar profesoara Pascu de matematica si ea este buna si exigenta dar cel putin inveti. Doamnelor profesoare numai bine.

 • joi, 10-09-09 la 11:53
  Permalink

  sascutul???????ce sa zic am locuit in el si e bun pentru cei batrani care au nevoie de liniste si pace ,aici nu face nimeni nimic primari stiu doar sa-si faca ei vile si restu oamenilor sa sufere ne jermanesc pe fata ………sascutul e varza ……..

 • duminică, 11-10-09 la 18:52
  Permalink

  Pentru a vedea toata lumea ce sa intamplat dupa 01.08.2008 adica dupa ce Cristi Bostan este in calitate de primar in com Sascut , care din punct de vedere finaciar era o primarie cu multe miliarde datorie fara nici un proiect in derulare si totusi cu bani putini si multa munca sa schimbat multe in Sascut intrati pe link http://primarsascut.hi5.com

Comentariile sunt închise.