Comemorare a Victimelor Holocaustului la CCD Bacău

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău va marca marţi, 9 octombrie 2012, Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimentul se va desfăşura la Centrul „American Corner Bacău”, începând cu ora 14.00, fiind organizat în colaborare cu Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău şi cu Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău.

La el vor participa 30 de elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, coordonaţi de prof. Oana-Madalina Cruceanu, prof. Tatiana Mocanu, prof. Raluca Călinescu şi prof. Elena Frunză, precum şi elevi ai Colegiului Naţional de Artă „George Apostu”, însoţiţi de prof. Loredana Bîlc.

De asemenea, la activitate sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Bacău, care vor face o scurtă prezentare a evoluţiei comunităţii evreieşti în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară evreiască s-a reflectat în cultura românească. Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.

În acest context accentul va fi pus cu preponderenţă pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, şi societatea românescă în timpul celui de al doilea război mondial.

Cu această ocazie va fi vizionat şi filmul documentar „Black Sunday”, realizat de Mihnea Chelariu şi de Casa de producţie „Princess Media”, care reflectă evenimentele din timpul Pogromului de la Iaşi.

Workshop-ul îşi propune sensibilizarea tinerilor, cu privire la problematica discriminării şi la dezvoltarea unor valori şi atitudini civice, precum: acceptarea diversităţii etnice, respectul reciproc şi empatia, dar şi cu privire la sentimentul identităţii, apartenenţei etnice şi la responsabilitatea civică.

De asemenea urmărim ca elevii noştri să cunoască trecutul recent, adevărul istoric şi să înveţe astfel cum să se poziţioneze în mod corect, faţă de acesta.”, ne-a declarat prof. Oana-Madalina Cruceanu.

Este binecunoscut faptul că, începând cu anul 2004, la Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, funcţionează un centru educaţional pentru studierea Holocaustului.

De curând, cu ocazia trecerii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, în coordonarea primului ministru, prin Cancelaria primului ministru, directorului Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, prof. Gabriel Stan, i-a fost reconfirmată calitatea de membru al „Comitetului pentru programe educaţionale şi parteneriate cu instituţii academice”, care funcţionează pe lângă acesta.

Aşadar, sub patronajul centrului educaţional din Bacău, cadrele didactice, în mod special profesorii de istorie şi ştiinţe sociale, dar şi elevii şi studenţii, vor avea oportunitatea să participe la diferite activităţi organizate aici, precum programe de formare continuă, conferinţe, seminarii, workshop-uri, etc.

Spre exemplu, în acest an şcolar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, va organiza în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, la Bacău şi la Iaşi, programul de formare continuă, acreditat de Ministerul Educaţiei, “Holocaust, combaterea rasismului şi discriminării”, destinat profesorilor de ştiinţe socio-umane şi diriginţilor din învăţământul preuniversitar şi purtător a  25 de credite profesionale transferabile.

„Activitatea este dedicată comemorării Holocaustului din România. Temele puse în dezbatere vor face referire la combaterea discrimnării, promovarea respectului şi a înţelegerii reciproce, dar  şi la universalitatea  umanismului.  Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă, în lume.  De aceea, mai ales tânăra generaţie, trebuie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri. Noi toţi trebuie să cunoaştem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, să nu se mai repete”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.