Masuri de combatere a efectelor caniculei in judetul Bacau
Doamna Lunga a atras atentia, insa, asupra posibilelor poluari cu hidrocarburi si substante chimice, principala metoda de eliminare a poluarilor accidentale reprezentand-o dilutia, metoda foarte greu de utilizat in perioade de seceta. In acest sens, a propus ca fiind necesara pregatirea stocurilor de interventie in situatii de poluare, masura ce a fost cuprinsa in planul de masuri adoptat astazi.
Cu privire la seceta agricola, directorul Directiei Agricole, Mihai Banu, a precizat ca lipsa precipitatiilor in urmatoarele zile ar putea afecta serios culturile de toamna, in special la grau, unde rezerva de apa este de 1/3 din necesar. In special este vizata partea stanga a Siretului.
Fenomenul incendiilor, mai accentuat in aceasta perioada, este tinut sub control prin interventia operativa a echipajelor de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Directia Silvica si serviciile voluntare de la nivelul localitatilor. Directorul Directiei Silvice, Gheorghe Savu, a subliniat ca, la acest capitol, implicarea primariilor este aproape nula.
Prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, a dispus atentionarea prin adresa scrisa a tuturor primarilor cu privire la obligatiile ce le revin si masurilor pe care trebuie sa le aplice in cazul fenomenelor de seceta, inundatii sau alt tip de evenimente cauzate de canicula si lipsa de precipitatii.
“Primarul, seful de post si seful ocolului silvic, sunt primii care trebuie sa intervina. Primul instrument de prevenire este responsabilitatea fiecarui cetatean, care lipseste, din pacate, la multi edili”, a declarat prefectul Gabriel Berca in sedinta.
De asemenea, a solicitat Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa precizeze fiecarei institutii implicate masurile specifice care se impun.
Planul de masuri aprobat astazi va fi transmis catre toate primariile, institutiile publice si comitetele locale de prevenire si interventie.
Sursa: Prefectura judetului Bacau