Colegiul „Alecsandri” din nou în top. Promovabilitatea la bac: sută la sută!

LiceulBeneficiind de o istorie glorioasă, dar şi de o clădire de liceu aproape cea mai frumoasă din România, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău reuşeşte să se menţină în topul instituţiilor educaţionale de elită din ţară prin rezultatele de excepţie obţinute de elevii săi.

Din 1978 încoace, Liceul „Alecsandri” – devenit, ulterior, Colegiul Naţional – s-a situat constant pe locuri fruntașe în ceea ce priveşte numărul mare de premii obţinute la olimpiadele şcolare naţionale, cu menţiunea semnificativă că aceste premii au revenit tuturor disciplinelor de concurs. Un număr mare de absolvenţi ai liceului şi-au continuat studiile în facultăţile de medicină, chimie, biologie şi limbi moderne etc. din cadrul celor mai prestigioase unităţi din România şi din alte state europene.

siglasigla2Amintim toate aceste rezultate întrucât ele fac pe deplin justificabilă mândria elevilor noştri de „a avea buletin de Alecsandri”, definind totodată spiritul Alecsandri, marca / brandul Alecsandri. Căci, așa cum „numele lui Alecsandri devine o marcă, o emblemă a orașului Bacău, așa se întâmplă și cu liceul care-i poartă numele” (M. Al. Preda, Ani, chipuri și voci. 1921 – 2011. Monografia Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Editura „Babel”, 2013).
Iată ce spunea dl prof. Călin-Leon Boambă, în prezent directorul instituției, într-un interviu de acum câțiva ani acordat regretatului prof. Marin Preda, autorul monografiei mai sus menționate: „Întotdeauna este loc de mai bine, dar vârsta pe care o am îmi permite să sper că există orizonturi de performanță mai înalte. Cei care sunt măsura tuturor lucrurilor în cariera noastră sunt elevii și sunt convins că alături de ei sunt multe lucruri mărețe de făcut. Referitor la învățământul de azi pot spune că acesta încearcă să-și stabilească noi repere […] reperul are și el un punct de pornire, iar acesta constă în ceea ce ești tu însuți”. Așadar, speranța domnului profesor s-a împlinit – s-a ajuns la „orizonturi de performanță mai înalte”.
Ar fi multe de spus despre performanţele Colegiului „Alecsandri”, despre izbânzile de prestigiu naţional care au însemnat, de-a lungul vremii, deopotrivă strădaniile elevilor şi pe cele ale dascălilor săi. Iată însă că de curând, la recent încheiata sesiune de bacalaureat din iulie 2016, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău adaugă încă o prestigioasă performanţă în palmaresul multiplelor victorii din gloriosul său trecut: realizarea unui procent de promovabilitate, mai mult decât onorant, de 100 % la examenul de bacalaureat! Meritele se cer egal distribuite atât elevilor și profesorilor, cât și celorlalți parteneri educaționali.
Cităm dintr-un articol din numărul aniversar al revistei colegiului „Revista noastră. Orizont”, nr. 18 din 1996: „Cum spuneam, elevii de la Alecsandri sunt cei care fac din numele liceului un VIP, o marcă a sistemului educațional, un brand publicistic. Marca Vasile Alecsandri apare ca atare în 2002, într-un articol unde se consemnează faptul că la Hotel Decebal a avut loc prima Gală Anuală a premiilor Comunității Băcăuane, desfășurată în stil New York, cum precizează ziaristul, organizat de Fundația pentru Sprijin Comunitar, de la care Margareta Neacșu a primit premiul comunității și, odată cu ea, colegiul”.
Ne exprimăm speranța că această instituție – C.N.V.A. – va reuși și în viitor să mențină ștacheta valorii sale la aceleași înalte standarde de calitate!
Sincere felicitări și urări de noi succese tuturor celor care le-au obținut pe cele de azi!

Ana CHISCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.