Câți oameni angajează Winbet România și alte modalități de a ajuta economia
Industria jocurilor de noroc a generat începând cu 2016 încasări de peste 1 miliard de euro pentru statul român. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, organismul care se ocupă de autorizarea și monitorizarea pieței de cazinou și pariuri sportive, a raportat pentru 2020, un număr de 26 de operatori de la distanță și peste 272 de operatori de aparate de sloturi.
Winbet România este unul dintre acești operatori (o analiză detaliată despre acest brand este disponibilă pe pariuricasino.ro/winbet/), care activează pe piața internațională de peste 15 de ani. În cele ce urmează vom analiza impactul pe care operatorii de jocuri de noroc îl au asupra economiei românești și globale.
Winbet România face angajări!
Compania bulgară Winbet activează pe piața jocurilor de noroc din Balcani din 2005. Numărul angajaților se ridică la aproximativ 1000 de persoane. Pe fondul crizei financiare și a creșterii ponderii mediului digital în preferințele jucătorilor (peste 1500% în luna iunie 2020), Winbet a intensificat procesul de recrutare de personal.
Brandul este prezent pe piața românească din anul 2007 și a obținut licența pentru 10 ani în domeniul jocurilor de noroc în 2018. Este autorizat să opereze atât activități de cazinou la distanță, cât și în sălile de jocuri terestre, precum și pariuri în cotă fixă. Deține 12 locații terestre în România, cel mai nou cazinou fizic fiind deschis în 2019.
Angajările vizează posturile de ofițer de conformitate, inginer IT, agent de securitate online, tehnician de mentenanță și reprezentat de vânzări. Având în vedere că aceste posturi implică foarte mult munca de la distanță, ele constituie un avantaj pentru persoanele care își doresc să lucreze de acasă.
În ce măsură ajută industria jocurilor de noroc economia României?
România a reglementat acesta piață destul de târziu în comparație cu alte state – primele măsuri au fost luate abia în 2009. Începând cu 2016, jocurile de noroc din România se desfășoară într-un cadru autorizat, în care statul încasează taxe din sumele provenite de la operatori și de la jucători. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 1 miliard de euro, în condițiile în care numărul românilor care joacă în mod frecvent la cazinou este de numai 3%.
Statul aplică un impozit de 1% pentru orice sumă retrasă și a cărei valoare este mai mică de 66, 750 Lei. Valoarea impozitului crește în funcție de câștig, pentru sumele mai mari de 66, 751 Lei, dar mai mici de 445,000 Lei, aplicându-se un impozit de 16% plus suma de 667, 5 Lei. Retragerile care depășesc 445, 001 Lei sunt taxate cu un impozit de 25% plus suma de 61187, 5 Lei. La aceste taxe se adaugă și impozitul de 2% aplicat pentru orice depunere online la cazinou (taxa pe viciu).
Românii nu cheltuie foarte mult pe jocurile de noroc, în medie, sumele jucate fiind de maxim 100 Lei. Valoarea încasărilor anuale realizate de statul român s-a cifrat la sume cuprinse între 650 de milioane și 1 miliard de euro, de-a lungul timpului. La nivel global, veniturile generate din sectorul digital al jocurilor de noroc a fost de 66, 7 miliarde de dolari în 2020. Pentru viitor este de așteptat o creștere de aproape 50% a încasărilor, până la suma de 92, 9 miliarde de dolari.
Topul statelor la nivel de încasări din taxe provenite din jocurile de noroc
România se situează printre statele care impozitează la un nivel decent câștigurile provenite din jocurile de noroc. Topul statelor în care impozitarea este la valori ridicate este condus de Franța. Aici se taxează cu până la 83, 5% câștigurile cazinourilor terestre și cu până la 44, 5% pe cele din pariurile sportive. Taxele aplicate câștigurilor online se cifrează între 52, 2 % (pariuri sportive online) și 40, 8% (jocuri de cazinou online).
În Germania, taxele aplicate cazinourilor ajung până la 80%, așa cum se întâmplă și în Luxemburg. Danemarca aplică impozite de până la 75% pentru locațiile terestre și până la 20% pentru cele online. La Antipozi, în Australia, operează sistemul de taxare aplicat în funcție de regiune, dar valoarea generală a taxării ajunge până la 65%. Este un sistem adoptat și de SUA, unde procentul taxării ajunge până la 51%, fiecare stat adoptând reguli proprii în ceea ce privește taxele aplicate.
Marea Britanie se înscrie și ea pe lista statelor care dispun de un sistem de taxare destul de riguros – până la 50% din veniturile generate de cazinourile terestre. Austria, în schimb, aplică taxe mai mari pentru jocurile de noroc online (până la 40%) și de numai 30% pentru cazinourile fizice. Macau este una dintre regiunile în care taxarea jocurilor de noroc este de 35% plus alte taxe adiționale (2, 4% pentru infrastructură, asigurări sociale și turism + 1, 6% taxă pentru Fundația Macau).
Lista statelor cu taxe mari aplicate jocurilor de noroc este completată de Cehia și Grecia, cu un impozit de 35%. La polul opus se situează o serie de state care aplică taxe între 5% și 25%. Italia aplică un impozit de 24% pentru pariurile sportive online și de 25% pentru jocurile de cazinou online. Spania solicită un impozit de 20%, în timp ce Suedia aplică o taxă de 18%. Un procent de 15% din câștigurile cazinourilor este solicitat de Kenya, Argentina și Portugalia (cu specificația că poate ajunge până la 30% în anumite situații).
Belgia (11%), Finlanda (10%) și Singapore (5% – dar valoarea poate ajunge până la 15% în cazul cazinourilor terestre) sunt statele care aplică unele dintre cele mai scăzute taxe pe jocurile de noroc. Operatorii care activează pe piața jocurilor de noroc din România își concentrează atenția asupra platformelor online – acestea sunt deschise non-stop chiar și în timpul crizei sanitare.
În condițiile în care piața jocurilor de noroc trebuie să țină cont de reglementările impuse de criza sanitară și de evoluția acesteia, atât operatorii, cât și economia vor avea de suferit. Impactul poate fi atenuat de sectorul online al jocurilor de noroc, acolo unde nivelul de interes este din ce în ce mai ridicat. Crearea unor oferte atractive pentru jucători, așa cum este cazul celei derulate de Winbet România, constituie un motiv în plus pentru jucător de a lua în considerare jocurile de noroc ca modalitate de relaxare.