Carne de porc contaminata cu dioxina in judetul Bacau

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Cluj a dat, miercuri, o alerta in 24 de judete din tara, inclusiv Bacau, unde au ajuns 40 tone de carne importata din Irlanda.

Verificările inspectorilor A.N.S.V.S.A. au condus la identificarea în judeţul Cluj a unui depozit frigorific ce a primit în perioada 30 septembrie – 21 noiembrie 2008 cantitatea mentionata de carne de porc din mai multe loturi contaminate, de provenienţă din Irlanda, via Franţa.

În urma verificărilor efectuate la depozit, a fost identificată o cantitate de 4.373 de kg de carne care se afla încă în depozitul respectiv, carnea fiind sechestrată şi reţinută de la comercializare. Restul cărnii provenind din loturile respective, a fost distribuită, sub formă de carne preparată sau pastă de mici, la un număr de 37 de unităţi, în 24 judeţe, după cum urmează: Bacău, Argeş, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Maramureş, Timiş, Olt, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamţ, Sibiu, Mehedinţi, Bihor, Ialomiţa, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare şi Brăila.

Miercuri, la orele 14.00, a fost primită o notificare din partea serviciilor veterinare din Ungaria, în legătură cu intrarea în România, în perioada 26.09 – 21.11.2008, a unei cantităţi de 70 de tone de carne, în mai multe transporturi, de provenienţă din Irlanda, via Polonia şi Ungaria.

În acest moment, inspectorii verifică depozitele şi unităţile beneficiare ale acestor transporturi, identificate în judeţele Prahova, Vâlcea şi Municipiul Bucureşti, urmărind dacă loturi mai sunt încă în depozite sau au fost distribuite către alte unităţi.

Unităţile de procesare au fost informate despre interzicerea a efectua schimburi intracomunitare cu carne şi produse din carne de provenienţă din Irlanda şi, de asemenea, despre obligativitatea de a notifica D.S.V.S.A. judeţene, la momentul la care intenţioneză să participe la schimburi intracomunitare cu produse de origine animală de provenienţă din alte state membre ale Uniunii Europene.

La nivel naţional s-a intensificat activitatea de inspecţie pentru a se identifica în cel mai scurt timp toate loturile provenite din carnea contaminată.

Ce este dioxina?

Dioxinele reprezintă un grup de compuşi chimici care au anumite caracteristici comune chimice şi biologice. Există câteva sute de astfel de compuşi care fac parte din trei clase de substanţe înrudite.

Dioxinele se formează în urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deşeurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau cărbune).

De asemenea, dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale, cum ar fi arderea pădurilor şi ierburilor, erupţiile vulcanice, ce contribuie la creşterea nivelului de dioxine în mediul ambiant.

Începând cu anul 1920, nivelul de dioxine a crescut la nivel global, ca urmare a industrializării. Scăderea nivelurilor de dioxine din mediu şi încercarea de a controla acest fenomen de poluare a mediului, a început cu anii 1970 atunci când dioxinele au fost recunoscute ca substanţe chimice cu toxicitate ridicată.

Datorită faptului că sunt atât de răspândite în mediul înconjurător, dioxinele sunt prezente inclusiv în organismul uman.

Studiile de specialitate au demonstrat că expunerea la cantităţi suficient de mari de dioxină, poate provoca un număr de reacţii adverse privind sănătatea, în funcţie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada şi frecvenţa expunerii.

Cea mai întâlnită problemă legată de sănătate este acneea severă, care se manifestă prin leziuni care apar în special la nivelul feţei şi părţii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxină sunt iritaţii ale pielii, creşterea excesivă a părului pe corp, depigmenarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului.

Una din preocupările cele mai importante în ceea ce priveşte efectele dioxinelor asupra organismului uman este apariţia cancerului la adulţi. În urma studiilor efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scăzute de dioxine pe o perioadă îndelungată de timp, s-a concluzionat că pot declanşa efecte negative în ceea ce priveşte dezvoltarea şi reproducerea.

În urma analizelor de risc efectuate la nivelul Comunităţii Europene, Comisia Europeană a adoptat în decembrie 2006 Regulamentul CE nr. 1881/2006 prin care sunt stabilite nivelurile maxime admise de anumiţi contaminanţi în anumite produse alimentare, inclusiv nivelurile de dioxine şi dioxine similare PCB.

Comisia Europeană menţionează faptul că nivelul maxim admis, de 1 pg/g grăsime de porc, stabilit prin regulamentul european pentru nivelul maxim admis de dioxine şi 1,5 pg/g grăsime de porc stabilit pentru suma dioxinelor şi PCB-urilor similare dioxinelor este de de 100 de ori mai mic decât rezultatele analizelor, dar posibilele reacţii adverse asupra sănătăţii publice au fost evaluate luând în considerare expunerea pe termen lung la aceşti contaminanţi. O expunere pe termen scurt nu prezintă reacţii adverse pentru sănătatea publică. Cu toate acestea Comisia recomandă îndepărtarea din lanţul alimentar a produselor având un grad de contaminare mare în vederea limitării populaţiei la expunerea ingerării de contaminanţi.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

4 comentarii la „Carne de porc contaminata cu dioxina in judetul Bacau

 • joi, 11-12-08 la 10:51
  Permalink

  Pentru ce platim din bani publici inspectori veterinari? De ce nu au facut analiza la intrarea in tara? Acceptam tot gunoiul primit dinafara, asa suntem noi romanii. Romani treziti-va!

  Răspunde
 • luni, 15-12-08 la 14:49
  Permalink

  Cum se face ca aceste ,,calamitati” se produc in preajma sarbatorilor? Aviara in preajma sarbatorilor de Pasti, iar dioxina de Craciun.Nu cumva contaminarea e programata politic? Am ajuns niste cobai.VAI DE VOI ROAMANI !!

  Răspunde
 • miercuri, 31-12-08 la 21:57
  Permalink

  de ce nu precizati numele firmelor care au comercializat aceasta carne . carnea respectiva era in mod sigur la preturi fara concurenta , ca sa plce repede din galantare . as dori ca cei care bat campii cu dioxina ca nu ar fi cine stie ce toxica sa manance ei si cu familiile lor in mod public asa ceva pentru a demonstra ce sustin

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.