Caltabosi si tuica pentru ministri, peste si vin pentru magistrati

Toate lucrarile la concursurile pentru functiile de conducere la judecatori si procurori au fost ridicate de DNA in cadrul anchetei care ii vizeaza pe cei sase magistrati pusi sub urmarire penala, motiv pentru care CSM nu poate valida concursurile.

Ancheta DNA a stabilit traseul mitei, care ar fi constat in afara de plicul cu mii de euro si in produse, exact ca in cazul Remes. Surse judiciare afirma ca in cercul suspectilor intra si un membru CSM, de la sectia de procurori, care ar fi fost spaguit cu carne, peste si vin aduse de la Oltenita.

Presedintele CSM, Anton Pandrea, a declarat ca in functie de fapta penala a celor sase magistrati, CSM va lua masurile prevazute de lege, care pot merge pina excluderea din magistratura.

Euro, peste, carne si vin

Potrivit anchetatorilor DNA, Dumitru Gheorghe, procurorul care aspira sa devina seful Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, i-a dat lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General si membru supleant in comisia de concurs, suma de 15.000 euro in schimbul subiectelor de la examen.

Suma pretinsa initial de Cojocaru era de 50.000 euro, dar intermediarii, adica judecatorul Gheorghe Cerbeanu si notarul Bucur, fost membru CSM si fost judecator la Inalta Curte, au reusit sa scada pretul.

Argumentul forte al celor doi intermediari a fost legat de racolarea altor clienti care sa intre pe filiera. Dumitru Gheorghe a obtinut nota cea mai mare la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti.

Dumitru Gheorghe este singurul caz in care traseul mitei a fost stabilit cu precizie de anchetatori, fiind depistati atit intermediarii care au negociat suma, cit si cei care au primit banii furnizind in schimb subiectele de examen.

Surse judiciare afirma ca in cercul suspectilor intra cel putin un membru CSM, de la sectia de procurori, care in schimbul furnizarii subiectelor de examen ar fi primit mita nu doar bani, ci si produse. Mai exact, ar fi vorba de carne, peste si vin aduse de la Oltenita.

Sursele citate sustin ca parte din probele in cazul lui Dumitru Gheorghe, procurorul care voia sa ajunga sef la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, si al celor care i-au intermediat mita pina la Gabriela Ghita, presedinta Comisiei de examinare, cea care a dat subiectele, provin din inregistrari telefonice.

In ce-l priveste pe Sterian Guli, procurorul care a candidat la conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti, DNA poate preciza in momentul acesta doar ca el ar fi obtinut prin intermediul aceluiasi judecator, Cerbeanu ,subiectele de concurs de la Gabriela Ghita, sefa comisiei de examinare. Atit Guli, cit si Dumitru Gheorghe au luat note maxime la examen, cistigind functiile.

Procurorii si judecatorii ar putea fi exclusi din magistratura

Declaratia a fost facuta de presedintele CSM, Anton Pandrea, dupa sedinta in care s-a analizat situatia creata de aceste cazuri de coruptie. CSM nu a fost informat de ancheta DNA, iar lucrarile au fost ridicate de la Institutul National de Magistratura, a spus Pandrea, precizind ca vor fi validate doar acele concursuri care nu au ridicat probleme si asupra carora nu planeaza nicio suspiciune.

” Sprijinim ancheta DNA si CSM regreta acest incident care a pus intr-o lumina nefavorabila intregul sistem judiciar romaneasc”, este pozitia oficiala a conducerii CSM, care nu a facut niciun comentariu legat de banuielile care planeaza chiar asupra unora dintre membrii sai.

In functie de probele pe care le are DNA si de fapta penala a magistratilor, plenul CSM va discuta masurile care vor fi luate impotriva acestora, si care pot merge pina la exlcuderea din magistratura.

HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.