C.C.D. Bacău continuă parteneriatul cu Asociaţia „Alternative Sociale”

Asociaţia „Alternative Sociale”, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Grigore Tabacaru” Bacău, va organiza și în acest an, la nivelul judeţului Bacău, proiectul „ACT-IV – Abilităţi de Carieră pentru Tineri – Investiţie în Viitor!”, finanţat de Romanian-American Foundation şi implementat de aceasta.

Ultima sesiune de formare se va desfăşura în perioada 22 – 23 martie 2013.

Formatori în cadrul programului sunt: prof. dr. Teona Codreanu, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău şi prof. Ioana-Mirela Cojocaru, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău.

Cursurile se vor desfășura în amfiteatrul Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny” Bacău și vor debuta vineri, 22 martie a.c., la ora 15.00.

Curriculumul proiectului a fost acreditat de Ministerul Educaţiei, sub forma unui program de formare continuă, „Orientarea şi consilierea în carieră a tinerilor”, 41 ore – 10 credite profesionale transferabile, fiind dedicat personalului didactic din învăţământul secundar inferior.

Parteneriatul dintre cele două instituții a început în anul şcolar 2011-2012, când s-a desfășurat prima sesiune a proiectului, la care au participat 22 de profesori.

Programul se va desfăşura concomitent, până în decembrie 2014, în opt judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea, beneficiind de o finanţare externă, în valoare de 557.842 $.

Proiectul îşi propune să informeze şi să formeze 816 profesori, în legătură cu metodologii şi instrumente, cu scopul de a oferi orientare şi consiliere în carieră, elevilor din mediul rural şi totodată să ajute 20.000 de tineri să valorifice oportunităţile educaţionale, odată cu dobândirea unor abilităţi de management eficient al carierei.

De asemenea, proiectul îşi propune elaborarea unui ghid pentru profesori şi a unui manual pentru elevi, în domeniul orientării în carieră, ce vor fi disponibile pentru utilizarea la clasă, sau pentru studiul individual.

Aşadar, un număr de 800 de profesioniști (640 de profesori și 160 de consilieri școlari), va fi format și certificat, pentru a realiza activități de orientare în carieră în școlile din mediul rural, din cele opt județe ale Moldovei.

Cei 800 de profesori și consilieri școlari (100 din fiecare județ), vor fi selectați pe baza experienței lor anterioare, în domeniul orientării/consilierii în carieră şi a motivației de a participa la proiect.

Astfel, 20.000 de tineri din Moldova vor dobândi cunoștințele și capacitatea de a-și identifica și urma dezideratele de carieră, vor fi mai capabili să-și dezvolte potențialul și să ia decizii asupra parcursului lor educațional, în vederea integrării cu succes pe piața muncii.

Activitățile de orientare și consiliere vor fi planificate împreună cu tinerii și părinții de către profesorii formați.

Impactul proiectului asupra acestora va fi monitorizat prin vizite, chestionare de evaluare, etc., iar echipa de  proiect va oferi suportul necesar.

De asemenea, va fi creat un sistem de raportare pentru profesori, cu privire la activităţile realizate, lecţiile învăţate, bunele practici colectate, probleme/soluţii identificate, etc.

La finalul proiectului, un raport cu privire la metodologiile și bunele practici din domeniul orientării și consilierii în carieră, va fi înaintat Ministerului Educației, pentru diseminarea acestuia la nivel național.

Varianta finală a raportului va integra și feedback-ul primit din partea experților și a partenerilor proiectului.

De asemenea, bunele practici identificate cu ajutorul cadrelor didactice în perioada de implementare a programului, vor fi colectate și consolidate.

Și în acest an școlar 100 de profesori din învățământul secundar inferior, vor beneficia gratuit de acest program regional de formare.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.