C.C.D. Bacău a reintrat în direct cu S.U.A.

Centrul “American Corner Bacău” a organizat luni, 4 februarie 2013, începând cu ora 16.00, o videoconferinţă cu Statele Unite, tema fiind “Harriet Tubman şi drumul sclavilor.

Prezentarea a fost susţinută de Kayla Mason, de la Centrul “Harriet Tubman” Detroit, specializată în sociologie şi cu o bogată activitate în domeniul implicării tinerilor în acţiuni comunitare.

Specialistul american a oferit o imagine de ansamblu asupra istoriei afro-americanilor şi a luptei lor pentru drepturile civile, menţionând personalităţi, precum Martin Luther King jr., Rosa Parks, Malcolm X etc.

Momentul central al prezentării a vizat însă, rolul jucat de Harriet Tubman, în anii 1800, cu scopul  creării unei reţele secrete, care ajuta sclavii să evadeze în statele din Nord, unde sclavia fusese abolită.

Totodată, Kayla Mason a subliniat relevanţa poveştii lui Harriet Tubman, în societatea modernă, pornind de la un citat al fostei sclave: “Am eliberat o mie de sclavi, şi aş fi putut să mai eliberez încă pe atâţia, dacă ei ar fi ştiut că sunt sclavi”.

La finalul prezentării, discuţiile s-au îndreptat spre rolul acţiunilor comunitare în societatea actuală şi implicarea tinerilor în acest domeniu.

La videoconferinţă au participat liceeni de la Colegiul “Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de prof. Ana-Maria Andrioaie şi prof. Lăcrămioara Constantin.

Aceştia au avut ocazia să intre în dialog cu lectorul american, adresându-i întrebări referitoare la momente din istoria afro-americanilor, la statutul acestora în prezent, sau la genul de acţiuni comunitare, iniţiate de Centrul “Harriet Tubman” din Detroit.

“Videoconferinţa de luni se încadrează într-un context mai amplu, reprezentat de celebrarea în februarie a Lunii Istoriei Afro-Americanilor (Black History Month).

De aceea, la Centrul “American Corner Bacău” vor avea loc în această lună, vizionări de filme documentare, expoziţii de carte şi distribuire de materiale informative.”, ne-a declarat bibl. Oana Jianu, – coordonatoarea Centrului “American Corner Bacău”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.