Botulismul a ucis un om
In primele patru luni ale anului 2007 au fost confirmate, la nivel national, opt cazuri de botulism, fata de trei cazuri in aceeasi perioada a anului 2006.
Cele 8 cazuri au aparut in judetele: Mures – doua, din care un deces; Bacau – doua, Valcea – doua; Harghita si Bihor – cate unul in fiecare.
Boala este foarte grava. Este o toxiinfectie alimentara, dar care nu evolueaza cu fenomene digestive specifice, ci nervoase. Toxina are ca tinta sistemul nervos motor. Paralizia incepe cu muschii fetei, iar in lipsa tratamentului pacientul moare prin asfixie, a declarat prof. dr Marian Negut de la Institutul Cantacuzino.
Ministerul Sanatatii mentioneaza ca boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.
In vederea prevenirii imbolnavirilor populatiei i se recomanda urmatoarele:
– evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (minimum 30 de minute) si a celor al caror capac se bombeaza;
– evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacute;
– curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
– conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
– recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacute vor fi bine curatate si fierte;
– orice preparat conservat in casa sa fie fiert timp de peste 10 minute – conservele casnice (de vegetale) prezinta riscul cel mai mare;
– conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate, cand au fost insuficient sterilizate;
– carnea afumata si sunca preparate in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire etc.
La aparitia primelor simptome, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.
Sursa: Romania libera
Ioana Georgescu