Birouri de mediere

Românii îşi vor putea rezolva conflictele – începând din luna septembrie – şi altfel decât apelând la instanţă. O lege adoptată în mai anul trecut oferă posibilitatea ca persoanele care au un conflict de natură civilă sau chiar penală să apeleze la serviciile unor birouri de mediere pentru a ajunge la o înţelegere.

Se poate negocia orice, cu o singură condiţie. Părţile trebuie să îşi dorească asta, spune Daniela Popoviciu, memebru al Consiliul de Mediere. Astfel se pot soluţiona dispute de familie, de muncă, litigii comerciale, conflicte între vecini sau între consumatori şi agenţi economici.

În baza legii, anul trecut în ţara noastră a fost înfiinţat Consiliul de Mediere, care trebuie să elaboreze un regulament de organizare şi funcţionare a mediatorilor. După publicarea acestuia în Monitorul Oficial, mediatorii vor fi autorizaţi să îşi înfiinţeze propriile birouri. Ministerul Justiţiei speră că astfel, multe dintre dosarele aflate pe rolul instanţelor vor fi soluţionate mai rapid.

Judecătorii pot recomanda părţilor să meargă la mediere. Părţile plătesc un onorariu care va putea fi controlat de Consiliul de mediere. Poate fi mai puţin costisitor decât onorariul avocaţilor, experţilor sau executorilor, spune Violeta Belegante, şef al direcţiei de Elaborare Acte Normative, de la Ministerul Justiţiei.

Până anul acesta, servicii de mediere au asigurat doar organizaţiile non-guvernamentale, experimental în cadrul unor proiecte pilot. Numai în Dolj, în patru ani, o treime din cele peste o mie de litigii mediate au fost soluţionate în afara sălilor de judecată. 95% dintre cei care au participat la mediere au spus că vor lua mai întâi în calcul această cale, în cazul unui potenţial conflict.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.