Site-urile care vand bilete de avion, atent verificate

În luna septembrie a anului trecut au fost verificate, la propunerea comisarului european pentru protecţia consumatorilor Meglena Kuneva, 386 de site-uri care oferă consumatorilor informaţii despre cursele aeriene şi le dau posibilitatea să achiziţioneze bilete de avion online. 137 dintre acestea fost sancţionate pentru încălcarea drepturilor consumatorilor, conform concluziilor celor 13 State Membre care au raportat rezultatele controlului.

Principala abatere descoperită în timpul controlului constă în neprezentarea preţului final al unui bilet, preţ care trebuie să includă toate taxele pe care le presupune. Un alt aspect semnalat îl constituie lipsa informaţiilor privind valabilitatea ofertelor de bilete la preţ special, consumatorii descoperind, pe măsură ce studiază site-ul, faptul că nu-şi pot rezerva biletele pentru care au optat iniţial, atraşi fiind de publicitatea făcută.

Obligaţiile contractuale şi condiţiile de călătorie redactate neclar şi incomplet reprezintă o altă abatere sancţionată de autorităţile ţărilor care au verificat site-urile, un exemplu în acest sens fiind plata asigurării de călătorie, care este una dintre obligaţiile pe care consumatorul le are, dar despre care află doar în momentul când trebuie să achite biletul.

În general, problemele care au fost semnalate se referă la informarea incompletă şi precisă a consumatorilor în legătură cu tot ceea ce presupune zborul ales.

Autorităţile fiecărui stat participant la acest control au sancţionat încălcarea drepturilor consumatorilor de către companiile care comercializează bilete de avion online, dar au urmărit şi respectarea măsurii dispuse, respectiv aceea de a modifica site-urile în acord cu normele care reglementează acest tip de vânzare a biletelor.

Comisarul european Meglena Kuneva a avertizat companiile aeriene, ca şi cele care intermediază vânzarea de bilete online, în legătură cu importanţa respectării drepturilor consumatorilor şi continuarea acţiunii de supraveghere a comerţului online în sectorul curselor aeriene, luna mai 2008 reprezentând termenul final până la care toate aceste site-uri au datoria de a îmbunătăţi în mod evident informarea consumatorilor.

Rezultatele acţiunii de verificare şi îmbunătăţire a site-urilor care comercializează bilete de avion, cu plata online, arată faptul că 50% dintre problemele semnalate de autorităţi au fost rezolvate.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.