Poţi da ochii cu plumbul?

Cat de greu ti-ar fi si cate sacrificii ai face daca in fiecare an al vietii tale, ai dedica jumatate de ceas inegalabilului Bacovia? Te-ai prezentat vreodată cuiva metaforic? Dupa ce ţi-ai rostit numele ai înlocuit expresia “Locuiesc în Bacău” cu “Locuiesc în oraşul lui Bacovia”? Încearcă şi-ai să vezi reacţii!

Dacă există băcăuani care nu i-au vizitat Casa Memorială, care nu i-au parcurs versul simbolist, care n-au trecut prin Parcul Trandafirilor gândindu-se că acolo poetul a creat o bună parte din opera sa, mai sunt ei băcăuani autentici? Mai duc cu ei amprenta literară a oraşului în care locuiesc?

Teatrul Municipal Bacovia şi-a asumat răspunderea de a reaminti băcăuanilor să devină măcar pentru câteva minute, bacovieni. Sub numele “Bacovia versus Bacovia”, mâine 15 septembrie 2011, la orele 20, actorii Eliza Noemi Judeu, Dumitru Rusu, Corina Goranda, Cristian Todică, vor intercala poezia simbolista cu un text dramatic scris de Irina Băcăoanu.

E un text în care George Bacovia se luptă cu George Vasiliu, se înfruntă elementul romantic cu simbolul. Nu ajung la conciliere, nu bat palma, trăiesc în lumi paralele şi totuşi ambii au pus cărămizile unui curent literar, unde precursor a fost Charles Baudelaire. Când dispare romanticul, simbolul se trezeşte în întuneric.

Oferiţi-i prezenţa si atentia voastră, vibraţi la vers şi text şi contopiţi-vă câteva minute cu macabrul, putredul, cu moartea şi neantul, cu arborii cangrenaţi, cu toamna rece şi sumbră. Veţi afla că în spatele acestor efecte se află frumosul, divinul, compasiunea.

Poţi da ochii cu plumbul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.