Bacaul uitat de politicieni!

Bacaul, citadela uitata de politicieni in negura noilor timpuri, incearca sa existe dincolo de zidurile si soselele sale, de justificarile existentei primariei si oficialitatilor judetene.

Alegerile au fost mult asteptate de bacauanii de rind, oameni normali, liberi si visatori. Din pacate configuratiile politice ivite nu fac decit sa continuie desfigurarea sufleteasca si spirituala a omului de rind. Acesta a fost exclus din orice politica reala, in numele lui politicienii si pseudo-oamenii de arta si cultura, beneficiind de toate facilitatile oferite de Legile Constitutiei din Romania!

Bacauanul este pus in lesa unei ample manipulari. Acesta nu trebuie sa stie, sa cunoasca, sa aleaga liber. El se alege doar cu cirnatul sau punga electorala, in timp ce politicienii si cei din preajma lor se indoapa cu pomenile finantarilor sociale, culturale etc. Numai ca cei ce sug din aceste finantari, nu se aleg doar cu punga goala electorala, ci cu banisori si alte beneficii de invidiat, ca exemplu sumele disparute in cadrul manifestarilor asa zis festive numite „BACAU 600” (cca 1 milion in valuta forte).

De fapt finantarile de toate felurile sunt unul din motivele pentru care politicienii nostrii sunt in stare de orice frauda electorala, pacatosi prin minciuna… Totul este un cumplit spectacol de circ, politicienii stind la coada in fata marilor corturi oficiale. Primaria si liota de institutii judetene, sunt acele institutii, care din prima zi a mandatului Sechelaru, si-au inchis portile din fata, si-au triplat paza, devenind bastioane in fata bacauanilor de rind, guvizi speriati de „sforta” politrucilor zilei, multi aciuati direct din forfota maidanelor.

Din pacate mostenirea usilor inchise a fost preluata si de noul primar Stavarache, cu nimic mai util spiritualitatii locale decit piatra gaunoasa a asfaltului strazilor locale.

Bacaul, cu o denumire aberanta, bacau insemnind nenoroc, a fost stors de vlaga si sugrumat tocmai de cei de la care asteptam aplecare spre existenta, viata, cultura, spiritualitate. Ne-am ales cu minciuna. Miinile lor se unesc cu ale noastre doar la alegeri, dupa care se spala cu leacurile uitarii.

Citi primari vor mai trebui schimbati pentru ca bacauanii obisnuiti sa aiba acces sa expuna pictura in galeriile oficiale locale? Cind se vor organiza expozitii cu acces de participare universal, nu doar pentru citiva artisti politicieni si rude vesele? Cind politicienii fosti comunisti, inca la putere in multe posturi cheie, vor inceta sa refuze o viata culturala si artistica locala libera? Cind fondurile culturale vor fi destinate creatiei artistilor independenti, nu doar celor din asa zisele Uniuni de Arta, institutii in care ascensiunea se face pe motive politice evidente!

Din pacate bacauanii de rind nu cunosc faptul ca dincolo de ignoranta in care sunt tinuti de politicieni, sunt inselati, furati, eliminati… Stiati ca bacauanii de rind sunt acceptati de oficialitati doar ca, consumatori de arta si cultura, nu si creatori? Sunt mintiti ca pentru ei au loc zeci de actiuni culturale, cind de fapt acestea sunt metode de acoperire a mizeriilor politicienilor aflati la putere?

Nu s-a saturat oare populatia bacaului sa inghita valorile spirituale locale, servite pina la ingretosare de oficialitati? Este ca si cum Bacaul ar fi devenit impotent creativ-spiritual. Vezi pretutindeni serviti pe tava citiva asa zis artisti, in fapt fosti colaboratori cu regimul Ceausescu. Doar acestia au valoare, doar acestia au portile culturii si artelor deschise! In rest bacauanii nu sunt decit praf si pulbere.

Si, la ce bun aceste alegeri, care ne servesc aceeasi marmelada pe bucata rinceda de piine?

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.